Начало Formula E News Джовинаци посочи причината за изоставането си във Формула Е

Джовинаци посочи причината за изоставането си във Формула Е

1748
0
Антонио Джовинаци
Антонио Джовинаци, снимка Формула Е

Антонио Джовинаци посочи причината за изоставането му във Формула Е. Италианецът смята, че прекалено малкият пробег с автомобилите от изцяло електрическия шампионат е главен виновник за това. Бившият пилот на Алфа Ромео подписа договор с екипа на Дракон Пенске Аутоспорт. Това се случи малко след като стана ясно, че губи титулярното си място в F1 за сметка на Гуаню Жу. Съотборникът на Антонио е Серхио Сете Камара. 

Джовинаци призна, че ограниченият пробег по време на теста във Валенсия, без никакво време в реални условия, едва ли му е осигурил достатъчна подготовка за началото на новия сезон в Саудитска Арабия. Италианецът се чувствал объркан и се е надявал да навакса загубеното време в симулатора.

В дебютната си квалификация във Формула Е в Дирия Джовинаци даде последно време. В първото състезание за сезона в Саудитска Арабия бе последният завършил пилот със своето 20-то място. Изоставането му спрямо новите му колеги бе значително. Джовинаци беше по-бавен и от другите новобранци в шампионата Дан Тиктъм и Оливър Аскю.

Във второто състезание Антонио отново бе последен, въпреки че направи добро потегляне и спечели няколко позиции.

Попитан как ще оцени дебютния си състезателен уикенд във Формула Е, италианецът призна, че намира шампионата за наистина труден.

„Беше трудно. Наистина трудно. Като цяло очаквах да е така. Нямах достатъчно изминати километри с колата. Имах само два дни тестове във Валенсия. Останалото време прекарах в симулатора. Когато пристигнахме на пистата, нещата бяха доста различни“, сподели Джовинаци.

„Имах големи затруднения в края на състезанието. Опитах се да пестя повече електрическа енергия. Квалификацията не бе толкова лоша. Имах проблеми с жълтите знамена и трафика. Със сигурност трябва да се представя по-добре във втората надпревара. Ще опитам да съм по-бърз в квалификациите. Ако стартирам от по-предната част на колоната, имам шанс да съм по-близо до другите пилоти“.

След преминаването му към изцяло електрическите серии след три сезона в F1, Антонио призна, че преходът му към Формула Е не бил лесна задача.

‘Изобщо не е лесно. Особено защото в F1 имаме много повече помощ с бордовите компютри. Разполагаме с данни в реално врене. Така всичко е по-лесно за разбиране. Също така сцеплението е много по-добро“.

„Конкуренцията тук е наистина тежка. Почти всички състезатели са с повече опит и всичко останало. Така че се боря да достигна тяхното темпо. Надявам се с напредването на сезона да съм близо до зоната на точките“, завърши Антонио Джовинаци.