Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун отново преследван от закона, този път за около 1 млрд. паунда

Екълстоун отново преследван от закона, този път за около 1 млрд. паунда

34
0

За Бърни Екълстоун разходките до съдебните зали се превърнаха едва ли не в ежедневие през последните години. Въпреки че делото срещу него в Мюнхен бе прекратено през миналата година, от там изскочиха доста интересни подробности. А именно, че Екълстоун получава по 72 млн. евро годишно от семейния фонд Бамбино. Този фонд, който според оценки на специалисти надхвърля сумата от милиард паунда остана в ръцете на бившата му съпруга Славица след развода им преди няколко години (повече за Бърни и жените в живота му може да научите в новия 188 брой на списание ClubS1, който ще излезе на пазара през следващата седмица). Самият Екълстоун прехвърли този семеен фонд на името на съпругата си в края на миналия век, след като претърпя няколко сърдечни операции.

Британските финансови служби от години се опитват да уточнят, каква част от тези приходи на Бърни трябва да бъдат обложени с данъци. Именно за да избегне плащането на данъци пък Екълстоун е изнесъл Бамбино в Швейцария преди години.

Британските финансови служби изискват от Екълстоун да плати около 1 млрд. паунда (приблизително 1,4 млрд. евро), който според тях са спестени от данъци именно покрай изнасянето на фонда в чужбина. Адвокатите на Бърни пък се опитват да не допуснат отварянето на тайното споразумение от развода му със Славица, където са упоменати подробности около Бамбино. Те се аргументират с решението по бракоразводното дело, според което разпределението на общото имущество е лично и тайно и не трябва да бъде цел на бъдещи проверки.

„Целта е да се ограничи достъпът до документите от съда“, смятат обаче от обратната страна. „В този случай става дума за две лица, които представляват сериозен обществен интерес и не би трябвало да възпрепятстват подобен достъп.“

Процесът продължава днес в Лондон.