Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун разочарован от Фетел и Алонсо

Екълстоун разочарован от Фетел и Алонсо

51
0
Бърни Екълстоун, Себастиан Фетел
снимка: Ред Бул

Бърни Екълстоун заяви, че е разочарован от проявеното от Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо през 2014 г. отношение.

– Подкрепям Себастиан, но съм малко разочарован от отношението му, което смятам, че се промени – заявява Екълстоун в предговора към официалното ревю на сезон 2014. – Той действаше като победен, какъвто не е – настройката му не е такава. Себастиан е конкурентен пилот. Не обича да губи дори на дама. За съжаление когато играе с мен, пада. Тимът на Ферари бе много разочароващ, изгуби се някъде. Към средата на сезона Фернандо стана малко като Себастиан, така че съм малко разочарован и от него.

В началото на наскоро приключилия сезон четирикратният световен шампион заяви, че звукът от задвижващите системи не е хубав.

– Гаден е – заяви Фетел след Гран при на Австралия. – Бях на питуола по време на състезанието (той отпадна в самото начало на надпреварата – б.р.)… По-добре, отколкото в бара. Такова ми е мнението, а мисля и за феновете. Според мен Формула 1 трябва да е впечатляваща и звукът е едно от най-важните неща. Не помня много от времето, когато съм бил съвсем малък, но помня как отидохме да гледаме на живо свободна тренировка. Единственото, което се е запечатало в ума ми, е звукът. Колко силен е бил, за да усетя автомобилите през земята – всичко вибрираше. Срамота е, че това вече го няма.

Впоследствие това отношение на Себастиан бе изтъкнато като една от основните причини за отлива на зрители в Германия. На пистата Хокенхайм дойдоха 38% по-малко зрители в сравнение с 2012 г., когато бе предишният старт на това трасе. Консултантът на организаторите Катя Хайм заяви, че разочарованието на Фетел от тазгодишната Формула 1 и собствения му болид Ред Бул със сигурност не е помогнало за привличане на феновете.

– Той даде куп интервюта колко лоша е F1 в момента и как не си струва да се гледа. Себастиан е четирикратен световен шампион, германец е и хората му вярват повече, отколкото на маркетинговите отдели. Така че ако той твърди, че няма какво да видят, че Формула 1 не същата като преди, това 100% е навредило (на посещаемостта) – обясни Хайм.

Екълстоун пък посочва също така, че 2014 г. щеше да е ужасна, ако от Мерцедес не бяха позволили на пилотите си Люис Хамилтън и Нико Розберг да се борят до края на шампионата:

– Сезонът щеше да е приключил до Силвърстоун. Мислех, че може би Ферари или Ред Бул, или някой друг отбор ще настигне Мерцедес в средата на състезателната година. Но извадихме невероятен късмет, защото момчетата се надбягваха до последно и Мерцедес им позволиха да го сторят. В противен случай шампионатът щеше да е отвратителен.