Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Европейската комисия може да разследва сделката за F1

Европейската комисия може да разследва сделката за F1

65
0
Формула 1

Европейската комисия може да започне разследване на сделката за придобиването на Формула 1 от Liberty Media. Според британските медии редица политици от британския парламент искат повече яснота по начина за разпределяне на приходите, таксите, с които са обвързани отборите, както и непредвидените финансови разходи и приходи на ФИА, направени в резултат от покупката на Liberty Media за 8 милиарда долара. Федерацията е спечелила $80 млн. от сделката, като притежава 1% от акциите на спорта.

Британският евродепутат Анелис Додс призовава да се започне разследване на сделката, тъй като е много възможно купуването на Формула 1 от американската компания да е нарушило европейското законодателство. Предложението на Додс вече се разглежда от Комитетът по икономическите и парични работи и вероятно скоро ще бъде гласуван.

Комисията не е длъжна да проведе разследване, но ако вотът бъде положителен, напрежението около въпроса ще нарасне и Европейската комисия ще бъде принудена да направи нужното проучване.

„Трябва да гарантираме, че няма да позволим спорт, който е обичан от 500 млн. фенове, да стане по-малко конкурентен“, заяви Додс. При разследване и доказване на неспазване на законовите разпореди Европейската комисия може да наложи глоба от 168 млн. долара на F1.