Начало Moto News Еспелета: MotoGP трябва да отиде в Индия

Еспелета: MotoGP трябва да отиде в Индия

43
0

MotoGP е готова да отиде в Индия. Това е мнението на шефа на Dorna Sports Кармело Еспелета, който е убеден, че състезанието в тази страна има светло бъдеще.

По мнението на Еспелета, шампионатът MotoGP ще има много по-добра съдба в Индия, отколкото Формула 1. За първи път Индия бе домакин на Формула 1 през 2011 г. И след през 2013 г. Отпадна от календара. Примините бяха проблемите с данъците, защото Формула 1 в Индия бе квалифицирана в категорията развлечение, а не в категорията спорт. Втората причина е огромната бюрокрация и трудностите при решаването на елементарни проблеми.

От друга страна Еспелета определя Индия като много, множго важен пазар за MotoGP. Той каза: Нашата кампания, която притежава телевизионните и търговски права на шампионата ще направи успешен  продукт, за да може мотоциклетните състезания да имат успех в Индия, защото това е вторият най-голям пазар на мотоциклети в света, след китайския. MotoGP е съвсем друго нещо. Формула 1 е на различно равнище. Мотоциклетите са много популярни в Индия, те са основно превозно средство и спорта е много близък до народа. Ние трябва да се концентрираме тук на това, че засега нямаме местен промоутър. Организацията на MotoGP като стойност e доста по-малка, отколкото Формула 1. Освен това има местен прозводител – Mahindra, който участва в най-малкия клас.

Индийският мотопроизводител ще участва в клас Moto3 през 2015 г. И ще дава мотоциклети за четири отбора, вслючително и за този на Хорхе Мартинес Аспар.

Еспелета коментира още: Нужни са ни три неща, за да успеем в страна като Индия. Първо – местен производител, който да стане част от сделката. Имаме такъв –  Mahindra. Второ – трябва да имаме индийски пилоти, но за съжление няма нито един, в който и да е клас. За решение на този проблем имаме неотдавна създадените серии Asian Talent Cup. И накрая – трябва ни индийски кръг в календара.

Състезателните уикенди от MotoGP са популярни и много гледани на индийските телевизионни канали. Това е много важно според шефа на Dorna. Той е доволен от нарастващия брой на зрителите в последните години. Еспелета е уверен, че в Азия има огромен потенциал в това отношение: Има огромен итререс към Гран При по цял свят и особено в Азия. Сега водим преговори с няколко страни от този регион, за да направим състезания там.

Тази година шампионатът е от 18 кръга, а целта на промоутърите на MotoGP е да стане 20 кръга през 2016 и 2017 г.