Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун търси подкрепа за опростяване на правилата в спорта

Екълстоун търси подкрепа за опростяване на правилата в спорта

30
0

Бърни Екълстоун ще търси подкрепа за радикално опростяване на правилата във Формула 1 по време на срещата на Стратегическата група в Женева тази вечер. Британският милиардер е стигнал до заключението, че в спорта има твърде много регулации в момента и особено по отношение на защитните маневри на пилотите, които предизвикаха сериозни разправии и наказания в последно време.

„Трябва добре да огледаме нещата, каза Екълстоун пред motorsport.com. – Има твърде много правила и регулации. Нуждаеш се от адвокати и доктори, и един господ знае още какво, за да си във F1 днес. Не можеш да поправяш една стара къща. По-добре да я събориш и да я започнеш отново. Чарли Уайтинг има достатъчно хора и няма нужда да чакаме.”

Бърни заяви също така, че заплахите от евентуални наказания развалят състезанията: „Мисля, че трябва да освободим правилата. Сега все едно е забранено да се състезаваш. Пилотите карат и се чудят какво могат или какво не могат да правят. Смешно е. Ако аз се опитам да ви блокирам, то зависи от вас да намерите начин да ме изпреварите. Пилотът трябва да си има неприятности да бъде наказван, само когато е причинил инцидент с опасното си каране.”

Съгласен с мнението на Екълстоун е спортният шеф на Мерцедес Тото Волф. Според австриеца правилата трябва да бъдат опростени, тъй като в момента са твърде комплексни за феновете. Но според него специално проблемът относно наказанията и кога те да бъдат или да не бъдат налагани, няма лесно решение. Волф обаче подчерта, че опростяването трябва да не бъде за сметка на повече рискове за пилотите и застрашаване на сигурността.