Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Еднакви спецификации гуми за всички в F1?

Еднакви спецификации гуми за всички в F1?

2371
0
Пирели, гуми
снимка: Пирели

Поради изключително близките дати на провеждане на състезанията през новия сезон във Формула 1 ще се наложи в доста от тях екипите да разполагат с един и същи брой от различните спецификации гуми. Това обясни спортният директор на единствения доставчик за Гран при Пирели Марио Изола. Изборът ще бъде направен от италианците на базата на данните от предходните години за използването на различните типове.

По принцип от компанията предоставят на тимовете избор между 3 модела от общо 5 за всяка отделна надпревара

Пилотите сами определят точния брой гуми от всяка смес. Този избор се прави 8 седмици преди всяко състезание в Европа и 14 седмици преди стартовете извън Стария континент. След това гумите се произвеждат и доставят на всеки тим. Често пъти пътуват извън Европа и с кораби, поради което изборът за отделни надпревари се прави толкова рано.

След евентуалното начало на сезона на 5 юли в Австрия Формула 1 планира да направи 15 състезания до 13 декември само с 4 уикенда почивка!

„Ще трябва да произведем 35 000 гуми за два месеца вместо за една година”, обясни Марио Изола пред Аутоспорт. „Напрежението върху нашия работен екип ще бъде огромно и обсъдихме с отборите да го смекчим като започнем да произвеждаме и изпращаме едно и също количество гуми от всеки тип.”

От Пирели предупреждаваха, че при събиране на повече последователни състезания ще е много трудно за тях да доставят специфично избрани гуми както досега заради логистиката

Но очевидно е намерено решение на проблема, още повече, че всъщност стратегиите на отборите реално се различават малко в отделните стартове.

„Мисля, че намерихме гъвкаво и жизнеспособно решение”, обясни още Изола. „Ще разпределим определени еднакви гуми. Така ще успеем с производството и дистрибуцията. Това не трябва да повлияе много на стратегиите в надпреварите. Миналата година отборите можеха да избират различни гуми, но реално добрите класирания в Гран при идваха след едни и същи направени селекции.”