Начало Лайфстайл Е-Експедицията „По пътя на Желязната завеса” завърши в България

Е-Експедицията „По пътя на Желязната завеса” завърши в България

154
0

Вчера в България завърши Е-Експедицията „По пътя на Желязната завеса“. Повод за инициативата е навършването на 25 години от символичното падане на границите, разделящи Източна и Западна Европа. Експедицията е под патронажа на Европейския парламент и се провежда с подкрепата на град Волфсбург (Германия), Volkswagen и Волфсбург АГ. Основните участници са експедиторът Йоахим Франц и специалистът по електрически велосипеди Кристиан Рот, които изминаха над 9000 км с електрически велосипеди по дължината на някогашната Желязна завеса. 

Стартът на инициативата е поставен на 27 юни 2014 г. на норвежко-руската граница при град Киркенес, Норвегия. Велосипедистите следваха обособеното от историята трасе и след месец достигнаха до финала на своя тур – турско-българската граница на Черно море. Непосредствено след 31-дневния тур, участниците споделиха интересни факти, свързани с необичайното си преживяване, по време на пресконференция, провела се в шоурума на Порше БГ – Порше София Изток. 

Освен положителни емоции, трасето е поднесло и немалко перипетии пред екипа. Навигацията им неведнъж ги е заблуждавала, но в края на деня винаги са намирали правилната посока. Най-дългият маршрут, изминат от тях за един ден с електрическите велосипеди, е 370 км. След стъпването им на българска земя, първите впечатления на Йоахим Франц и Кристиан Рот са положителни и противно на първоначалната им информация, те били приятно изненадани от българските шофьори и приятелското им отношение на пътя. 

Екипът на Е-Експедиция „По пътят на желязната завеса” бе специално поздравен от Валентин Бендурски – бранд мениджър на Volkswagen леки автомобили за България и Н.Пр. Петер Колб – заместник-посланик на Федерална република Германия в България и ръководител на отдел “Политика и протокол” в посолството. От своя страна експедиторите подариха на домакините колоездачни фланелки, флагчета на експедицията и поздравително писмо от г-н Мартин Шулц, председател на Европейския парламент и г-н Клаус Морс, кмет на град Волсбург. 

Падането на „Желязната завеса“ бележи началото на една нова, обединена Европа, след като пет десетилетия Изтокът и Западът са били разделени. Отварянето на границите открива нови възможности за т.нар. безгранична мобилност. Заради увеличеното влияние върху околната среда, мобилността води до необходимост от въвеждане на екосъобразни задвижващи системи като електричеството.

 Е-Експедицията „По пътя на Желязната завеса” се подкрепя от държавните и европейски институции, за да представи нов прочит на историческото събитие с цел да привлече вниманието към перспективите на мобилността от бъдещето. Инициативата бе официално отбелязана и от външните министри на Австрия и Унгария. 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел споделя, че до 2020 г. 1 млн. превозни средства трябва да са задвижвани от електричество. Електрическата мобилност ще промени начина на мислене за много хора, точно както се случи преди 25 години с падането на Желязната завеса. 

Преди да стартира, проектът получава гласност на високо политическо равнище. Европейският парламент подкрепи инициативата, защото „историята на Европа ще се върне в съзнанието на хората и в същото време ще стартира диалог за нова устойчива мобилност.” 

Неслучайно град Волфсбург, Volkswagen и Волфсбург АГ подкрепят експедицията. Регионът на Волфсбург десетилетия е бил в близост до вътрешногерманската граница и е станал близък свидетел на падането на Желязната завеса. 

Волфсбург също така е и домът на най-големия автомобилен производител в Германия и Европа – Volkswagen, който играе водеща роля в развитието на електрическите автомобили. Йоахим Франц от Волфсбург и Кристиан Рот от Брауншвайг са представители именно на този район. На 13 юли, дни преди да пристигнат в България, двамата експедитори организират двудневна инициатива във Волфсбург под мотото „Велосипеди и електрическа мобилност”. 

Повече информация за E-Eкспедицията можете да намерите:

http://www.eexpedition.de/en/the-project.html