Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ейнсли отново заяви, че би искал Нюи да работи в екипа му...

Ейнсли отново заяви, че би искал Нюи да работи в екипа му за Americas Cup

40
0
Ейдриан Нюи

Сър Бен Ейнсли отново даде да се разбере, че много би искал Ейдриан Нюи да стане част от негов екип за Americas Cup.

Четирикратният олимпийски шампион бе в основата на победата на Oracle Team America в последното издание на прочутата надпревара. Говорейки преди представянето на отбора му, той заяви, че Нюи имал желание да се включи в програмата, стига да успее да я вмести сред задълженията си към Ред Бул. През уикенда в Канада бе оповестено, че конструкторът е сключил ново дългогодишно споразумение и в края на сезона ще поеме ролята на съветник и ментор на инженерите в тима. Той ще продължи да работи нормално в отбора още няколко месеца.

Нюи иска да ни помогне, но има много задължения в F1. Трябва да проверим точно програмите през идващите месеци и години, защото той би бил огромна придобивка. Много се говореше за присъединяването на Ейдриан към екипа. Срещал съм се с него доста пъти. Той е фантастичен човек, най-успешния конструктор в историята на F1, но освен това обожава яхтите и Americas Cup – обясни Ейнсли пред ВВС Радио 5 Лив.

Смята се, че бюджетът на ветроходеца е около 80 милиона британски лири. Появата му на миналогодишната Гран при на Абу Даби засили спекулациите дали Нюи не възнамерява изобщо да напусне Формула 1.

Самият конструктор призна, че е разочарован от правилата през последните години, тъй като те ограничават твърде много креативността. Името му упорито бе свързвано с Ферари. В крайна сметка бе обявено последното споразумение с Ред Бул.

Настоящите правила в F1 са ориентирани към двигателите. В някакъв момент през идващите години нещата вероятно ще се успокоят, но съществува сериозна опасност. Задвижващите системи са замразени – процесът продължава прогресивно през следващите 18 месеца. Ако един производител има предимство, както се случи тази година, то постоянно ли остава, в който случай останалите се отказваме? На мен не ми звучи добре. Смятам, че правилникът се нуждае от фундаментално премисляне – коментира Нюи на пистата Жил Вилньов.