Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун иска да се срещне с опозицията в Бахрейн

Екълстоун иска да се срещне с опозицията в Бахрейн

39
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун изяви желание да се срещне с представители на опозицията в Бахрейн преди едно от най-противоречивите състезания в календара на Формула 1. Четвърти кръг от тазгодишния шампионат ще се проведе в края на тази седмица в размирното близкоизточно кралство, където политическите брожения не утихват вече повече от две години.

Управляващият търговските права на F1 обясни, че разбира недоволството на хората. След това обаче сравни безпокойството в страната със заплахите за протести срещу погребението на бившия премиер на Великобритания Маргарет Тачър, което е утре.

Ще съм щастлив да говоря с всекиго за това, както съм го правил преди. Не искаме да има неприятности. Не искаме да виждаме хората да спорят и да водят битки за неща, които не разбираме, защото ние наистина не разбираме… Някои хора смятат, че вината за наличието на проблеми е наша – обясни Екълстоун.

Той се е срещал с членове на опозиционна групировка от Бахрейн миналата година в Лондон. 82-годишният англичанин неколкократно повтори, че не се притеснява от ситуацията в кралството и не изпитва тревога за състезанието там.

– Съчувстваме на хората там страшно много. Не забравяйте, че аз бях човека, който, когато имаше апартейд в Южна Африка, изтегли състезанието от там – каза още Бърни. – Много ми се иска нещата да се оправят. Ако има някакви грижи, а такива съществуват, защото хората не излизат да протестират заради липса на проблеми, то те биха могли да бъдат разрешени. Не смятам, че протестиращите се опитват да наранят хора, за да покажат гледната си точка. Имаме какви ли не недоволни – вижте тези, които се оплакват от госпожа Тачър. Подобни неща се случват през цялото време. Хората използват предоставилите им се възможности.

През последните седмици бяха отправени няколко заплахи от опозиционни групировки към старта на пистата до Манама. Anonymous пък заявиха, че ще се целят в официалните сайтове на Формула 1 и бахрейнската Гран при.

С наближаването на Гран при на Бахрейн бе възобновен дебатът морално ли е да се провежда състезание от Формула 1 в държава, където се потъпкват човешките права. Световният шампион за 1996 г. Деймън Хил например критикува ФИА за това, че не разграничава спорта от нещо „толкова безвкусно и притеснително“.

– Според мен повечето хора във Формула 1 биха искали да кажат: „Не желаем идването ни да влошава положението на гражданите. Бихме искали да се радвате на F1, мислим, че първенството има много положителни неща, които да предложи, но моля, не нападайте никого от наше име“ – добави Хил.