Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун избегнал плащането на 1,2 млрд. паунда данъци?

Екълстоун избегнал плащането на 1,2 млрд. паунда данъци?

22
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун може би е избегнал 1,2 милиарда британски лири, е заключението на предаването на BBC One Панорама след разследване делата на управляващия търговските права на Формула 1.

Миналата седмица срещу 83-годишния англичанин започна процес по обвинение в даване на подкуп. Той се яви в Мюнхен, където бе дадено начало на изслушванията за продажбата на F1 акциите от периода 2005-2006 г. Публицистичното предаване на BBC обаче разследва делата на Екълстоун още от 1995 г., прехвърлянето на компаниите на името на тогавашната му съпруга Славица и последвалите сделки.

Според програмата британските данъчни служби (HMRC – HM Revenue and Customs) са разследвали в продължение на 9 години Екълстоун. През 2008 г. те са предложили споразумение, което Бърни приел и направил еднократно плащане към тях на стойност 10 милиона паунда вместо потенциалните 1,2 млрд. британски лири. Англичанинът се измъкнал от законовите данъци и такси при продажба на правата благодарение на факта, че прехвърли правата на Славица.

В същото време според адвокати подобно уреждане управлението на семейния тръст означава, че Екълстоун не може да получава плащания от там. Панорама обаче се позовава на непубликувани разпити на една от сътрудничките в легалния му екип – Фредерик Флурной, разпитана от немската прокуратура и твърди, че всъщност Бърни получава по около 100 милиона долара на година. Това било уредено в споразумението при развода на англичанина и Славица. Флурной обяснява също така, че 10 милиона паунда – колкото е платил Екълстоун на британските данъчни власти – е приходът на тръста от лихви за около 6 седмици.

Самият Екълстоун е заявил, че е дал повече от 50 милиона паунда за данъци през 2013 г. Той допълва, че се гордее с британската си националност и с факта, че може да допринася за страната си, плащайки там дължимите средства.