Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун изведнъж започна да хвали Хамилтън: В падока са нужни повече момчета...

Екълстоун изведнъж започна да хвали Хамилтън: В падока са нужни повече момчета като него

2069
0
Люис Хамилтън
снимка: Мерцедес

Бърни Екълстоун изведнъж се изказа много благосклонно за Люис Хамилтън. Британският милиардер, който в края на октомври ще навърши 93 години, заяви, че на Формула 1 ѝ трябват повече характери като седемкратния световен шампион. Той говори с кореспондента за Гран при на швейцарския вестник „Блик“ Роже Беноа, с когото са приятели от десетилетия. Според изданието Екълстоун имал известни проблеми със здравето напоследък, но продължавал да следи внимателно случващото се в света на F1.

„Винаги съм казвал, че Формула 1 ще има проблеми без Ферари и обратното. Сега обаче трябва да си зададем въпроса какъв би бил световният шампионат без Люис Хамилтън?“, посочи Екълстоун

„Ще се превърне в доста скучно шоу. Мислете за него каквото си искате, но Люис донесе в света на автомобилния спорт необходимия елемент на блясък. За съжаление във Формула 1 все повече на преден план излизат технологиите. Но в падока са нужни повече момчета като Хамилтън. А ако му е писано отново да печели състезания, то в очите на мнозина ще стане най-великия пилот на всички времена“, допълни британецът.

Изказването е особено любопитно като се има предвид, че наскоро Фелипе Маса започна процедура срещу Формула 1 и ФИА заради случилото се по време на Гран при на Сингапур през 2008 г.

Действията на бразилеца са следствие от интервю на Екълстоун в началото на годината. В него Бърни обяснява, че той и тогавашният президент на ФИА Макс Мозли знаели за умишлената катастрофа на Нелсън Пике младши още преди края на 2008-ма. Решили обаче да не се обаждат, за да не въвличат спорта в огромен скандал. Разследване имаше през 2009-та след признанията на Пике младши. Маса твърди, че манипулацията му е коствала титлата за 2008 г., когато шампион стана Хамилтън.

Същевременно Екълстоун критикува Хамилтън многократно през последните години. Двамата имаха задочна спречкване на тема расизъм през 2020 г. Тогава Бърни каза, че „понякога чернокожите са по-големи расисти от белите“. Люис го обвини в невежество и му препоръча да се образова. Екълстоун продължи с критиката. През 2021 г. каза, че бил изненадан, че Хамилтън не се е оттеглил от спорта в началото на годината, за да не печелел повече титли от Михаел Шумахер. В интервюто, довело до действията на Маса, заяви, че всъщност за него германецът бил единственият седемкратен шампион в историята на Формула 1, защото короната за 2008-ма трябвало да е на Фелипе. Миналата година пък коментира, че на Люис „не му пука, че губи и на Тото [Волф] малко му е писнало от него“.