Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун критикува Ред Бул и Мерцедес за случилото се в Гран при...

Екълстоун критикува Ред Бул и Мерцедес за случилото се в Гран при на Малайзия

41
0
Бърни Екълстоун,Кристиан Хорнер

Бърни Екълстоун разкритикува Ред Бул и Мерцедес за заповедите от бокса по време на Гран при на Малайзия. Според него подобна тактика е неоправдана в едва втория старт за годината.

На този етап от първенството не вярвам, че трябва да има заповеди от бокса. Няма значение за кого става дума. Да предположим, че тези две момчета (Себастиан Фетел и Марк Уебър – б.р.) са в позиция да спечелят шампионата в края на годината. Няма начин тогава Марк да помогне на Себастиан. Себастиан трябва да помисли за това. Може би ще има момент, в който ще му се иска Марк да му помогне, но не мисля, че Уебър ще го стори – заяви 82-годишният управляващ търговските права на Формула 1 пред британския вестник Телеграф.

Екълстоун обаче е по-притеснен относно прилагането на заповеди от бокса:

– Не бива да има такива неща, нали? Не са хубави. Шефовете на отбори знаят кое е правилно и кое грешно. Бях разочарован и че Мерцедес не позволиха на [Нико] Розберг да изпревари. Мисля, че беше глупаво решение. Според мен Розберг можеше да настигне двата Ред Бул-а. Решението не бе разумно. Гледната точка на Кристиан [Хорнер] пък вероятно бе тревога, че може да се стигне до инцидент и нито един от пилотите му да не завърши. Вижте го и от този ъгъл. Може да се твърди, че и двамата бяха глупави. Себастиан можеше да е човекът, който да намали. От друга страна, те се състезават. Себастиан иска да спечели шампионата, Марк също. Себастиан е състезател, той не знае как губи. Не иска да губи. Покажете ми кой може да приеме поражение и ще аз ще ви покажа загубеняк.

Според англичанина нарежданията от пита са оправдани и важни едва след изтичане на три четвърти от сезона:

– Ако само един може да вземе достатъчно точки, за да спечели титлата, то другият би трябвало да му помага – това е сигурно. Аз имах един пилот (Екълстоун е собственик на Брабам в продължение на 16 години от 1971 г. – б.р.), борещ се за короната – няма да споменавам името му, а другият се оказа страшно бърз през конкретния състезателен уикенд. Казах му: „Каквото и да правиш, трябва да внимаваш и да позволиш на съотборника си да те изпревари“. Той заяви: „Няма да го направя“. Отговорих му: „Е, тогава можеш да се изправиш на седалката и да му помахаш като го задминаваш, за да види цял свят, че това искаш да направиш“. Той настоя: „Няма да го направя“. Така че просто се погрижихме да няма достатъчно гориво в автомобила, за да финишира в състезанието.

Бърни обясни, че спечелените от Фетел точки могат да се окажат решаващи в края на състезателната година.

– Ако аз управлявах тима, щях да кажа на Марк: „Виж, това е положението. Ти не можеш да спечелиш първенството, но Себастиан може и за екипа би било хубаво отново да имаме шампион“. Проблемът е, че Марк няма да приеме добре разговора. Аз съм му голям фен и сме много добри приятели. Но Себастиан е трикратен шампион, така че може би хората би трябвало да имат малко повече уважение и към него – допълни Екълстоун.