Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун може да продаде процентите си от F1, когато CVC напуснат спорта

Екълстоун може да продаде процентите си от F1, когато CVC напуснат спорта

23
0
Бърни Екълстоун
снимка: Race-Press

Бърни Екълстоун може да продаде дела си от Формула 1, възлизащ на 5,3%, когато настоящите собственици с контролен глас CVC Кепитъл Партнърс напуснат спорта.

Ако продам, то ще продавам със CVC – заяви 83-годишният англичанин, който в края на април ще е подсъдим в Германия по дело за даване на подкуп. – Ако някой иска да купи акциите на CVC, но няма нужда от моите проценти, то тогава ще ги запазя.

CVC в момента имат 35% от F1 акциите и все още не са се отказали от излизане на борсата, въпреки че планираното IPO (Initial Public Offering) вече бе отлагано на два пъти. Предполага се, че инвестиционният холдинг може в скоро време да поиска да се оттегли от спорта, особено в светлината на продължаващите проблеми за Екълстоун относно продажбата от 2005-2006 г. точно на тези акции на CVC.

Съдебните дела, завеждани срещу Екълстоун, бившия банкер Герхард Грибковски (вече осъден на 8 и половина години затвор в Германия) и др., доведоха до допълнителни проблеми. Миналата седмица например един от другите акционери – норвежкия петролен фонд – изрази особено голяма грижа относно ситуацията около Бърни. От Norges казаха още, че са допуснали грешка при тази конкретна инвестиция и може в съвсем скоро време да се опитат да продадат дела си.

Засега не се очакват подобни действия от която и да е страна, тъй като акционерите получават достатъчно добри дивиденти от вложението си.

В същото време CVC имат право по договор да блокират сделка, ако някой от притежателите на акции с по-малък дял се опита да продава. Твърди се, че инвестиционният фонд не просто си е върнал вложението в F1, но и има 350% възвръщаемост на първоначалната инвестиция от около 2 милиарда долара.