Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун може и да не стигне до съд в Германия

Екълстоун може и да не стигне до съд в Германия

27
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун бе официално обвинен от мюнхенската прокуратура в даване на подкуп и измама, но може и да не стигне до съд. Според немската система подвеждането под отговорност означава, че сега съдия трябва да вземе решение дали случаят да бъде разгледан. Адвокатите на управляващия търговските права на Формула 1 имат шест седмици от представяне на обвинението, за да изпратят отговор до съдия Петер Нол, който след това ще постанови какво ще се случва по-нататък.

Случаят с това как Екълстоун е превел 44 млн. долара на бившия банкер Герхард Грибковски вече е добре известен. Според обвинението това е сторено, за да се насочи продажбата на акциите на спорта в желаната от англичанина посока. Той самият е категоричен, че е невинен. Обяснението му за трансферите гласи, че е желал да си спести главоболия с британските данъчни власти, тъй като бившият му колега заплашил да им прати информация, за да проверяват компаниите му.

През юни 2012 г. Грибковски бе признат за виновен по обвинения във взимане на подкуп, измама, укриване на данъци и т.н. Процесът срещу него бе определен от немските медии като „най-голямото антикорупционно дело след Втората световна война“. Бившият шеф на отдел рискови инвестиции на BayernLB получи присъда от 8 и половина години затвор. Обжалва по-рано през 2013 г., но без успех.

Грибковски говори публично по случая единствено по време на процеса срещу него. Тогава той заяви:

Аз позволих да бъда подкупен. Екълстоун ми каза: „Ако ми помогнеш да продам Формула 1, ще те наема като консултант.

В съдебен доклад от декември 2010 г. – седмица преди ареста на бившия банкер в началото на 2011-та – се посочва, че той е дал четиричасови показания пред Хилдегард Баумлер-Хьосл (тогава прокурор по случая) защо е получил парите. В тях Грибковски посочва, че и някое отбори от F1 са получили подкупи, вариращи от $6,5 до $13 млн. Не се пояснява обаче кой им е платил и защо. За сумите от Екълстоун той казва, че са изплатени за консултантска работа. Семейният тръст на Бърни Бамбино Холдинг е с около $3,9 млрд. приходи от продажбата на F1 акциите и бившият банкер бил посредник за някои от бизнес сделките на компанията. Грибковски твърди освен това, че е получил парите, тъй като „е събрал толкова познания за структурата на F1 компаниите благодарение на работата си, че бил единственият, който може да послужи като консултант“.

В доклада се посочва също така, че според самия Грибковски „той нямал наистина право на парите, просто извадил късмет“. Обясненията обаче са приети за неправдоподобни, поради което и е поставено да се състои процес.

Понастоящем въпросът е доколко обвинението срещу Екълстоун се базира на показанията на Грибковски. Адвокатите на 82-годишния англичанин вече посочиха, че той е компрометиран и дори да свидетелства (както се очаква), казаното не би имало особена тежест. Изтъква се фактът, че в началото на делото той пледира невинен, докато в края призна вина (вероятно в опит да промени настроенията на съда). Това демонстрира готовност за фалшиви показания, убеден е юридическият екип на Бърни.

При това положение съдия Нол определено има сложна задача. Ако се стигне до процес и след това до оправдателна присъда за Екълстоун, може да бъде повдигнат въпросът защо тогава Грибковски лежи в затвора за извършено реално от Бърни деяние.