Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун не се притеснява от оттегляне на Ред Бул след 4 години...

Екълстоун не се притеснява от оттегляне на Ред Бул след 4 години доминация в F1

50
0
Себастиан Фетел

Бърни Екълстоун не се притеснява от това, че доминацията на Ред Бул във Формула 1 може да доведе до оттегляне на бранда от спорта.

Тимът на едноименната компания за енергийни напитки в Гран при спечели за четвърти пореден път първенството през 2013 г. – и при пилотите (със Себастиан Фетел), и при конструкторите. Екипът буквално смаза конкурентите си през втората половина на сезона, като Фетел записа 9 поредни победи. Общо за сезона успехите му с тима от Милтън Кийнс бяха 13 от 19 старта.

На въпроса дали подобна серия успехи не би се оказала изморителна както за спорта, така и за Ред Бул, управляващият търговските права на F1 е категоричен пред Гадзета дело спорт:

Не мисля така. Дитрих Матешиц (собственикът на Ред Бул – б.р.) е толкова конкурентен, обожава надпреварите и обича неговите коли да печелят. Успехите от последните години означават също така, че отборът му печели много повече от някои от останалите. Не само това – къде другаде ще намери толкова добра платформа за реклама на бранда си?

Ред Бул е сред отборите във Формула 1 с най-висок бюджет – според някои екипи дори с най-голям. Други тимове имат финансови проблеми, но Екълстоун не им съчувства:

Харчат прекалено много. Вижте топотборите. Имат толкова много служители, 700, повече, никой не знае точните числа. Всички тези хора работят, за да излязат две коли на грида в неделя. Абсурдно е.

Запитан защо тимовете не успяват да привлекат спонсори от ранга на UBS и Ролекс, с които спортът има глобални сделки, Бърни заяви, че не знае и въпросът трябва да бъде зададен на самите екипи. Според него освен това догодина победите ще зависят най-много от двиагтелите.