Начало Избрани Екълстоун не вярва, че Маса ще спечели делото срещу F1: Кланът Маса...

Екълстоун не вярва, че Маса ще спечели делото срещу F1: Кланът Маса се интересува само от пари

2141
0
Бърни Екълстоун
Бърни Екълстоун; снимка: Майкъл Потс

Бърни Екълстоун отново коментира съдебната битка на Фелипе Маса срещу F1. Бившият пилот на Ферари иска да оспори крайните резултати от сезон 2008 по съдебен път. Според Екълстоун, съдебният процес на Маса няма да доведе до промяна на резултатите и е „само заради пари“.

Маса поиска оспори резултатите от сезон 2008 в F1 по съдебен път. Бившият пилот на Ферари е бил „подтикнат“ от коментари на Бърни Екълстоун. Бившият шеф на F1 разкри интересна информация за прословутата Гран при на Сингапур 2008. Тогава Нелсън Пике-младши умишлено катастрофира своя болид в стената. Така той извади кола за сигурност и помогна на тогавашния си съотборник в Рено Фернандо Алонсо. В крайна сметка испанецът спечели състезанието, Хамилтън остана трети, докато Маса бе извън точките. В края на сезона Маса загуби световната титла от Хамилтън с 1 точка

Преди няколко месеца Маса събра екип от адвокати и започна съдебни действия срещу FOM и ръководния орган на спорта. 42-годишният бразилец твърди, че е жертва на конспирация“, извършена от лица на най-високо ниво в F1 заедно с ФИА.

Адвокатите на Маса искат състезанието в Сингапур да бъде анулирано заради историята с „Крашгейт“. Това би направило бившия пилот от F1 световен шампион за 2008 г. Все още обаче не е ясно по какъв механизъм може да се постигне това нещо. Според правилника, протестите срещу резултатите са разрешени преди ФИА да връчи трофея на пилота-шампион ( в този случай Люис Хамилтън).

В допълнение, компанията, която представлява Маса, твърди, че той е претърпял значителни финансови загуби, възлизащи на десетки милиони евро заради пропуснати ползи и бонуси. Затова тя поиска и парично обезщетение за бразилеца. Всичко това е в резултат на умишлената катастрофа, организирана от тогавашния отбор на Рено в края на сезон 2008.

В средата на август Бърни Екълстоун заяви, че не си спомня да е давал интервюто, което е подбудило Маса да започне съдебни действия срещу F1. От ръководството на спорта също реагираха на случващото се и забраниха на бразилеца да посещава надпревари от шампионата като посланик. Това бе и причината Маса да не присъства в падока по време на Гран при на Италия.

По-рано тази седмица Екълстоун даде интервю за швейцарката медия Блик. В него той вярва, че Маса чисто и просто иска пари.

„Кланът Маса се интересува само от пари. Но шансовете това да се случи са нулеви“, сподели Екълстоун. „Хамилтън и Мерцедес можеха да заведат дело срещу ФИА след не особено чистия финал на 2021 г. в Абу Даби. В крайна сметка това така и не се случи“, добави бившият шеф на F1.

Според информация на различни източници, Флавио Бриаторе, Пат Саймъндс, ING и екипите на Ферари и Алпин са получили писма от адвокатския екип на Маса. Според тях, всички документи, свързани с делото, трябва да се съхраняват в оригинал, без да бъдат променяни под каквато и да е форма.