Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун отрече да е пращал предварителен календар за 2014 г. на F1...

Екълстоун отрече да е пращал предварителен календар за 2014 г. на F1 отборите

24
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун отрече да е изпращал предварителния календар за сезон 2014 г. във Формула 1, който бе публикуван по-рано тази седмица. Управляващият търговските права на спорта обърка още повече ситуацията с изявлението, че все още съществува възможност липсващият от появилия се списък старт в Ню Джърси да се проведе.

Календарът още не е създаден. Не знам кой е пуснал такъв. Казвам, че няма никаква чернова на календара – заяви 82-годишният англичанин пред Ройтерс на пистата Монца.

От агенцията обаче твърдят, че са имат уверения от шефове на отбори за това, че са получили календара, съдържащ 21 старта. В него са включени надпревари в Австрия (на Ред Бул Ринг), Мексико (на пистата Ерманос Родригес) и на новото трасе в Сочи (Русия). Ню Джърси обаче липсва.

Наскоро Екълстоун заяви пред CNN, че второто състезание в САЩ няма как да се проведе, тъй като организаторите не са успели да съберат необходимите средства. Позицията му от Монца е напълно противоположна: той заяви, че не е отписал старта, който ще се състои, ако договорът бъде изпълнен.

Календарът, който в момента се разпространява, е предварителен – заяви президентът и главен изпълнителен директор на автомобилния състезателен комитет на САЩ (ACCUS) Ник Кроу. – Той съдържа повече състезания, отколкото могат да се проведат и не са включени събития, които биха могли да влязат в списъка.

Той обясни също така, че от Ню Джърси са подали документите за участие. Това противоречи на друга информация, според която молбата изобщо не е изпращана, но това щяло да бъде сторено преди изтичането на срока (20 септември). Календарът ще се обсъжда на 27 септември на срещата на световния съвет за автомобилен спорт на ФИА в Хърватска, но ще бъде окончателно одобрен през септември.

В същото време се обсъжда и въпросът разумно ли е надпреварите през един сезон да надхвърлят 20. Ако ситуацията с Ню Джърси се разреши в полза на организаторите, то стартовете ще станат 22, въпреки че много зависи от съвета, одобрението на трасетата в Мексико и Русия, както и уточняване договора на Гран при на Корея с Екълстоун.

Отборите по принцип не биха желали повече стартове, след като през последните години сезонът продължава чак до края на ноември. Разходите също се увеличават – едва 9 от 21 състезания са в Европа. В същото време обаче шефът на Макларън Мартин Уитмарш например риторично заключи:

Дали всичките 21 надпревари ще се състоят? В падока има много слухове и спекулации. Според мен е работа на Бърни да сглоби календара.