Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун платил $44 млн. на Грибковски за консултация, свидетелства адвокатка

Екълстоун платил $44 млн. на Грибковски за консултация, свидетелства адвокатка

34
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун е платил 44 милиона долара на Герхард Грибковски по споразумение за консултация, свидетелства швейцарска адвокатка по време на процеса в Мюнхен срещу управляващия търговските права на Формула 1.

Обвинението по делото е за даване на подкуп.

Мюнхенската прокуратура трябва да докаже, че въпросните пари са били дадени на бившия банкер като подкуп. Според показанията на Фредерик Флорной обаче средствата са били прехвърлени на Грибковски по различна причина.

Флорной е директор в Бамбино Холдинг – семейния тръст, който е базиран в Швейцария и Бърни не е в управлението му (така се избягва плащането на данъци във Великобритания). Тя обясни пред съда, че плащането към Грибковски било по споразумение за консултация. Чрез него Екълстоун искал да осуети подаването на сигнал от бившия банкер към британските данъчни власти.

Грибковски намекна, че Бамбино и господин Екълстоун са едно и също нещо. Грибковски можеше до отиде при британските данъчни власти, което щеше да доведе до разследване. От друга страна ние всъщност не знаехме какво знае Грибковски – заяви адвокатката.

Обвинението се опитва да докаже, че сумата е подкуп, вследствие на който Грибковски да намали оценката акциите на Формула 1 и да насочи продажбата им към желания от Екълстоун купувач (CVC Кепитъл Партнърс). Бившият банкер бе осъден на 8 и половина години затвор, като едно от обвиненията, по които бе признат за виновен, бе приемане на подкуп. Флорной заяви пред съдия Петер Нол, че Бърни няма нищо общо с Бамбино и поради тази причина не е нарушил никакви закони. След това съдията отбеляза следното:

В такъв случай все още ми е трудно да разбера какви щети е можел да причини Грибковски.

Нол попита още кой от какво точно се е страхувал, ако ролята на Екълстоун в създаването и установяването на тръста е приключила през 1997 г., а Грибковски е в БайернLB от 2003 г. Флорной отговори, че при подобни организации условията се уреждат според съответните закони, но „никога не можеш да си сигурен каква ще е крайната интерпретация на данъчните”.

Делото в Мюнхен продължава. Очаква се изслушванията да бъдат провеждани до септември.