Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун подготвя оттеглянето си от F1?

Екълстоун подготвя оттеглянето си от F1?

28
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун подготвя оттеглянето си от Формула 1, се твърди в публикация във вестник Файненшъл Таймс. Тя е основана на изявление от страна на управляващия търговските права на спорта, че вече не е в състояние да отделя цялото си внимание на бизнеса. Причината е поредното дело, заведено срещу него, което ще започне в края на април в Мюнхен (Германия).

Именно този процес вероятно ще реши окончателно съдбата на 83-годишния англичанин. Той бе освободен от редица постове в компании, свързани с Формула 1, но остана главен изпълнителен директор и продължи да се грижи за ежедневните дела на спорта. Засега се твърди, че CVC Кепитъл Партнърс не му търсят заместник, но близък до компанията източник (пожелал анонимност) сподели, че точно изходът на делото в Германия може да промени напълно ситуацията.

Изкарвам много време по този случай, ходя в Мюнхен и не съм в състояние да давам обичайното от себе си, 24 часа, 7 дни в седмицата, на бизнеса. Оглеждах се през последните няколко години за някой, който може да се присъедини към мен, да ми асистира в работата. В крайна сметка ще бъда в позиция – ако реша да се оттегля или ако за нещастие почина – някой да заеме мястото ми – заяви Екълстоун пред Файненшъл Таймс.

Коментарът е напълно противоположен на реакцията от януари при обявяването на процеса в Мюнхен, както и след произнасяне на присъдата по иска на Constatin Medien в Лондон (Бърни не бе осъден да плати исканите $140 млн.). И в двата случая англичанинът заяви, че нищо не се е променило, работата продължава както досега.

CVC досега не са направили официален коментар след съобщението, че Екълстоун ще продължи да се грижи за Формула 1, но при засилен контрол от тяхна страна. В основата на поредицата дела срещу Бърни е продажбата на F1 акциите на компанията от 2005-2006 г. Съдия Нюи в Лондон заяви, че англичанинът е влязъл в корумпирано споразумение с бившия банкер Герхард Грибковски, за да реализира сделката с желания от него купувач – CVC, които му гарантирали контрол върху спорта. Той каза също така, че не може да приеме Екълстоун за „надежден или честен свидетел”.

Бях малко разочарован от забележките на съдията, но разбирам, че той бе в трудна позиция заради липсата на доказателства пред него – каза Екълстоун.

Съдия Нюи всъщност не направи забележка, а цяло изявление. В него отбеляза, че не може да приеме показанията на Бърни дори предвид възрастта на англичанина (в момента е на 83 години) и изминалото от сделката време, тъй като те са били непостоянни, променящи се.