Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун посочи кой е най-великият пилот в историята на F1

Екълстоун посочи кой е най-великият пилот в историята на F1

4244
0
Бърни Екълстоун
Бърни Екълстоун, снимка: Ред Бул Контент Пуул

Бърни Екълстоун посочи кой според него е най-великият пилот в историята на Формула 1. Бившият бос на F1 смята, че това е Ален Прост. Французинът спечели 4 титли в периода 1985-1993 г. Три от тях той взе с Макларън и 1 с Уилямс. Професора освен това 4 пъти завърши втори.

„Бих казал, че това е Ален Прост, отговори Екълстоун на въпрос на Daily Mail кой пилот той цени най-високо. – Ален никога не получаваше много подкрепа от тима си. Но и в онези времена пилотите като цяло не получаваха много помощ от екипа си. Когато светлините угаснеха, той беше сам за себе си.

Прост сам трябваше да се грижи за гумите си, а също и за спирачките. Беше изключително бърз. Той почти спечели още два шампионата. Титлите му щяха да бъдат 6, но цифрите са маловажни. Бих споменал също и Нелсон Пике, който се справяше много добре. Стърлинг Мос също е в топ 4, както и Фанджо, който си вършеше работата както трябва.“

По отношение на Хамилтън, Екълстоун заяви, че той го поставя в топ 4 или топ 5 в неговата класация

„Той е много добър, каза Бърни. – Разполага и с най-добрата кола и най-добрия отбор. Всичко му е най-доброто.“

Според британския милиардер също така Хамилтън трябва да остане в Мерцедес и в бъдеще. Договорът му с екипа на Сребърните стрели изтича след края на тази година и засега не е подновен.

„Ако бях на мястото на Люис, щях да остана в Мерцедес, заяви Екълстоун. – Той се чувства комфортно в отбора и има човек, който го подкрепя (Тото Волф). Нещата за него няма да проработят, ако отиде във Ферари. Те са италианци. За начало той ще трябва да научи техния език и да може да разбира какво се говори зад гърба му.“

Бърни каза още, че ако е на мястото на шефовете на Мерцедес, би намалил заплатата на Хамилтън, но би му дал пълна свобода и възможност да има свои собствени спонсори.