Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун убеден в подкрепата на CVC

Екълстоун убеден в подкрепата на CVC

35
0
Бърни Екълстоун

Историята с обвинението срещу Бърни Екълстоун за подкуп и измама предизвика доста реакции. Тази на CVC Кепитъл Партнърс бе кратка и не особено ясна, но 82-годишният англичанин заяви категорично, че инвестиционният концерн няма нищо против да го запази начело на Формула 1 въпреки подвеждането под отговорност.

Самото изявление от борда на Делта Топко Лимитид (компанията, създадена от CVC да управлява търговските права на F1) бе изключително кратко. В трите му изречения бе заявено, че г-н Екълстоун има шест седмици да отговори на обвинението преди мюнхенският съд да вземе решение за по-нататъшните процедури. Бордът заяви и че ще продължи да следи развитието на ситуацията.

Това обаче, съвсем не звучи като клетва за вярност, пише немският вестник Ди Велт. В германската преса е почти единодушно мнението, че изявлението изобщо не представлява безусловна подкрепа за Екълстоун, каквато той твърди, че има.

Той е нает от CVC, така че решението е тяхно. Отговорността за бъдещето на Формула 1 е повече на CVC, отколкото на Бърни – е цитиран президентът на ФИА Жан Тод в Нойе Цурхер Цайтунг.

В самия спорт реакцията засега е умерена, макар отново да се възродиха слуховете за напускане на Мерцедес. Щутгартският концерн има ясна политика да не участва в дейности, уронващи престижа на марката, а съдебният процес срещу бившия банкер Герхард Грибковски вече бе такова събитие според тези разбирания. Последвалото разследване срещу Екълстоун допълнително разтревожи не само Мерцедес, но и други екипи. Твърди се, че в падока – Светая светих на англичанина, където думата му е закон – вече се говори дали 82-годишният управляващ все още е в състояние да върши работата си.

Трудно е да си представи човек как в повечето спортове главен изпълнителен директор остава на власт при подобни обвинения. Но Формула 1 не е повечето спортове, а Екълстоун съвсем не е обикновен човек – пише британският Телеграф.

Самият Бърни е повече от категоричен, че има подкрепата на борда си:

Чух се с тях (компанията б.р.) и те са повече от щастливи да остана на поста си и да продължа да управлявам бизнеса. Нищо не се е променилo. Нищо няма да повлияе на това как се грижа за интересите на F1. Никой не е казал нищо в някакъв друг смисъл – коментира Екълстоун пред Дейли Експрес.