Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: В бъдеще ще се снима само от питуола

Екълстоун: В бъдеще ще се снима само от питуола

112
0
Марк Уебър

Инцидентът с оператора на FOM Пол Алън в Гран при на Германия предизвика обсъждане на мерките за сигурност в питлейна по време на състезание. Британецът бе ударен от излетялото задно дясно колело от Ред Бул-а на Марк Уебър и е със счупени ключица и две ребра, натъртвания, сътресение на мозъка.

По принцип механиците носят каски, но за имащите достъп представители на медиите (питлейн репортери, оператори и т.н.) такова изискване няма. Управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун коментира случилото се като „просто една от онези случки“.

Имаше цял куп механици, гумата можеше да удари когото и да е от тях. Операторът просто гледаше в грешната посока в онзи момент. В бъдеще всичките ни екипи ще могат да снимат само от питуола – заяви 82-годишният англичанин пред Скай Спортс.

Шефът на Мерцедес Рос Браун обясни, че неговите механици са видели летящото колело за разлика от оператора и допълни:

– Момчетата успяха да избягат, но като цяло станалото бе наистина лошо. Всички в питлейна трябва да носят каски. Ситуацията със сигурност трябва да бъде разгледана.

Ред Бул отнесоха 30 000 евро глоба заради случилото се с колата на Уебър. Шефът на тима Кристиан Хорнер заяви, че инцидентът е показал колко опасен е спортът.

– Механиците носят защитно облекло и шлемове. Може би е време да се разгледа вариант за предпазни дрехи и за останалите работещи в питлейна хора. Операторите са много близо до ставащото в боксовете. Правят страхотни кадри, но въпреки всичко това е наистина опасна среда – обясни Хорнер.

Като пример за мерки по отношение на работещите в питлейна хора бяха дадени 24-те часа на Льо Ман. Организаторите от АСО в продължение на повече от две десетилетия непрекъснато въвеждат нови изисквания. Журналисти, фотографи и телевизионни оператори например задължително трябва да носят овъроли (бели или светли на цвят), както и да носят каски. Във Формула 1 фотографите (по предварително определен график и със специални жилетки) например могат да снимат само от питуола по време на надпревара, но няма правила как трябва да са облечени.