Начало Рали Екатерина Стратиева втора при жените на рали Барум в Чехия

Екатерина Стратиева втора при жените на рали Барум в Чехия

284
0

Двукратният европейски рали шампион при жените Екатерина Стратиева стана втора при дамите в чешкото рали Барум, кръг от европейския шампионат. Това е 11-и пореден старт на Катя. Тя отново бе с навигатор Георги Аврамов, който участват в последните три издания на състезанито в Злин. този път двамата бяха с Пежо 208 R2.

49-тото рали Барум бе 6-ти кръг от европейския рали шампионат. Състезанието бе с обща дължина 765,30 км, от които 219,63 км бяха разделени в 15 скоростни етапа, традиционно в околията на град Злин. Общият брой на заявените екипажи бе 138, от които стартираха 127 от общо 21 държави. Женските екипажи бяха 5 на брой – 3 местни, 1 от Великобритания и 1 от България.

Ралито стартира в петък вечер с легендарния градски етап с дължина малко над 9 км, пред погледа на над 100 000 фенове от цяла Европа.

През следващите два дни бе и същинската част от надпреварата. Дългият съботен ден приключи малко след полунощ, като последните етапи се караха изцяло на тъмно. Това допринесе за още по-трудна и интригуваща надпревара. В неделя програмата бе малко по-сбита, но за сметка на това с по-дълги етапи, които започнаха от рано сутринта.
В надпреварата Стратиева бе наела колата Пежо 208 R2 от румънския клуб Motorsport. Автомобилът бе изцяло нов и непознат за екипажа.

След дълга и оспорвана битка през целия уикенд в борбата за първата позиция при жените бе между Стратиева и Теджпар.

Двукратният европейски рали шампион при жените Екатерина финишира втора, само на 7.2 сек от британката. Реално до последният етап Стратиева водеше с над 20 секунди на Теджпар. Умората надделя и един етап преди финала британката поведе с малко над 7 секунди. Последният етап бе отменен и така Стратиева не успя да направи своята контраатака за победа.
Ето какво сподели Екатерина за своето представяне: Това бе моят 11-ти пореден старт в рали Барум! Участвах с изцяло непознат за мен автомобил нает под наем – Peugeot 208 R2.
Безкрайно съм щастлива и доволна от представянето ни. От четири години насам не съм усещала този хъс за добро представяне!
Анализът, който направих, е че се справихме много по-добре от очакваното! Реално премерих сили с вече новия лидер при жените в европейския шампионат – Набила Теджпар, за която това бе 11-ти старт за сезона. В битката с нея взех 8 етапа, за нея бяха 4, в други 3 имахме служебно равно време. Въпреки, че загубихме първото място в последния етап, който карахме, това не ме разочарова.
Със сигурност липсата на физическа подготовка е един от факторите за това второ място. Привикването с новия за мен автомобил беше с всеки следващ километър и това се видя от времената, но умората, която се натрупа от целия уикенд, нямаше как да бъде преодоляна. Влоших времето на второто минаване на скоростен етап Пиндула с 18 сек. спрямо първото… и там изпуснах първото място!
Въпреки всичко за мен този 11-ти пореден старт на Барум рали ми показа, че не съм забравила как да се боря за първото място. Отново искам да благодаря искрено на всички фенове и приятели, които ни помогнаха. Както и на основните партньори от Петрол, Bauhaus България, Sonax България, и Boro, без които нямаше да бъдем там!“
В кариерата на Катя това бе 99-то рали, от които над 60 международни в над 20 различни държави, а зад гърба й са множество титли, сред които:

2011 – 2012 г. Първо място в Световната ранг листа за жени-пилоти и носител на купата „Ричард Бърнс“ за млади таланти

2013 г. Вицешампион в Европейския рали шампионат – категория жени

2014 г. Европейски рали шампион при жените (Ladies Trophy)

2015 г. Европейски рали шампион при жените (Ladies Trophy) затвърждаване на европейската титла.