Начало WRC News Елфин Еванс спечели рали Португалия

Елфин Еванс спечели рали Португалия

464
0
Елфин Еванс, рали Португалия
Елфин Еванс; снимка: Тойота

Елфин Еванс спечели рали Португалия след страхотни последни шест отсечки в класическата макадамова надпревара. Това е четвърти WRC успех в кариерата на уелския пилот на Тойота. Заедно с него на подиума се качиха Дани Сордо (Хюндай) и съекипникът му Себастиен Ожие.

Финалният ден от четвъртия кръг от световния рали шампионат включваше шест отсечки. Еванс не губи никакво време и взе SS16 и SS17. Тиери Нювил бе най-бърз в 18-ата състезателна дистанция, но в 19-ата уелсецът не остави съмнения, че този път е решен да не изтърве успеха. Авансът му спрямо Сордо преди последната състезателна дистанция достигна 26,2 секунди.

Второто минаване на прочутото Фафе бе пауърстейдж за рали Португалия. Еванс подходи максимално предпазливо в последната отсечка от състезанието и остана пети в нея.

„Страхотно е! Може би не бяхме най-бързи, но имахме добро темпо. Опазихме се от проблеми и това се оказа решаващо“, коментира Еванс след финала

Единствената инструкция на шефа на Хюндай Моторспорт Андреа Адамо към Сордо преди финалния ден бе: „Спечели ралито!“ Свръх емоционалният италианец бе категоричен: „Не може да има повече глупости. Колата ни е най-бързата тук, а най-бързият автомобил трябва да спечели!“

Сордо допълни картината с още един щрих: „Той не каза: „Трябва да стигнеш до финала“. Заяви ми, че две от колите му вече са отпаднали и е все едно дали ще станат три!“

Испанецът положи всички възможни усилия, но не успя да се пребори с Еванс. Той все пак предпочете да докара своя i20 WRC Coupe до края на надпреварата, а второто му място бе чудесен резултат с оглед на факта, че не бе карал от няколко месеца.

„Радвам се, че отново се състезавах“, сподели Сордо. „Елфин просто е по-бърз, а когато си по-бърз – печелиш.“

Ожие каза, че не е очаквал толкова добро класиране в началото на уикенда. Седемкратният световен шампион чистеше пътя в петък, което му коства много време. Той обаче не допусна сериозни грешки и пропуските на съперниците го изкачиха в класирането.

От Танак спечели пауърстейджа пред Тиери Нювил, Ожие, Кале Рованпера и Еванс.

В генералното класиране Ожие остава начело със 79 точки. Само на 2 точки зад него е Еванс. Трети е Тиери Нювил с 57, следван от Танак (45), Рованпера (41), Такамото Кацута (36), Сордо (29).

При отборите на първа позиция е Тойота със 183 точки. Следва Хюндай със 146, а М-Спорт има 64.