Начало MotoGP News Eнеа Бастианини спечели Гран при на Америка

Eнеа Бастианини спечели Гран при на Америка

476
0
Енеа Бастианини
Енеа Бастианини, снимка Грезини

Eнеа Бастианини спечели Гран при на Америка. Пилотът на Грезини Дукати триумфира на пистата Circuit of the Americas (COTA). Италианецът стартира от четвърта позиция и изпревари Джак Милър във финалната фаза на надпреварата. Втори завърши Алекс Ринс със Сузуки, а Милър остана на трета позиция. Това бе състезание номер 500 от ерата на клас MotoGP.

На старта Милър поведе колоната, следван от победителя в квалификацията Хорхе Мартин, Пеко Баная, Фабио Куартараро и Йохан Зарко. Състезателят на Прамак Дукати се възползва от топ скоростта на своя мотор и мина пред своя сънародник. Марк Маркес направи ужасно потегляне и се озова на последна позиция след преминаването на първи завой.

Малко след началото на Гран при на Америка, Марко Безеки получи технически проблем в своето Дукати и отпадна. В дъното на колоната Маркес си пробиваше път напред и печеше позиция след позиция. Състезателите на Сузуки Алекс Ринс и Жоан Мир също напреднаха и изпревариха Куартараро.

След първите няколко обиколки машините на Дукати продължаваха да са на първите пет позиции. Зад тях Алекс Ринс записа най-бързата обиколка и успя да изпревари Зарко и Баная. В по-задната част на колоната Марк Маркес се справи с братята Еспаргаро докато Алекс Маркес катастрофира и бе закаран в местната болница за преглед.

Междувременно Милър опита да се откъсне от Бастианини, но италианецът не му позволяваше да се откъсне. Зад тях Ринс се справи с останалите мотори на Дукати, следван от Жоан Мир. Марк Маркес успя да се изкачи до седмото място и започна невероятна битка със световния шампион Фабио Куартараро.

5 обиколки преди финала на Гран при на Америка Енеа Бастианини изпревари Милър и поведе. Пилотът на Грезини Дукати веднага започна да се откъсва и записа най-бързата обиколка, докато Зарко и Мартин започнаха да губят скорост.

В крайна сметка Бастианини спечели с аванс от 2.058 секунди пред Алекс Ринс. Пилотът на Сузуки излъга Джак Милър в предпоследния завой на пистата в Тексас. Така австралийският състезател на Дукати остана трети.

Четвърти и пети финишираха Жоан Мир със Сузуки и Франческо Баная (Дукати). Шестото място отиде при Марк Маркес от екипа на Репсол Хонда. Испанецът направи огромен прогрес през цялата надпревара, след като се забави след изгасването на червените светофари и загуби много позиции. Веднага зад него бе Фабио Куартараро (Ямаха), следван от състезателите на Прамак Дукати Хорхе Мартин и Йохан Зарко, както и от тези на Априлия Маверик Винялес и Алейш Еспаргаро. Топ 15 бе допълнен от Брад Байндър (КТМ), Пол Еспаргаро (Хонда), Такааки Накагами (LCR Хонда) и Франко Морбидели (Ямаха).

Благодарение на днешния си успех, Енеа Бастианини се върна на първото място във временното класиране. Италианецът е следван от Алекс Ринс, Алейш Еспаргаро, Жоан Мир и Фабио Куартараро.