Начало Други Ериксон прибра рекордна печалба след успеха в Инди 500

Ериксон прибра рекордна печалба след успеха в Инди 500

1036
0
Maркус Ериксон, Индикар
Maркус Ериксон, снимка Индикар

Рекордът за наградна парична сума на Индианаполис 500 беше счупен след изключително успешното 106-то издание на Индианаполис 500, представено от Гейнбридж. Победителят в състезанието Маркус Ериксон прибра 3.1 милиона долара от общата сума от над 16 млн. щатски долара.

Това е най-голямата сума в над стогодишната история наНай-голямото състезателно зрелище“ Инди 500. Премията за пилота на Чип Ганаси Рейсинг-Хонда е и най-голямата печалба, изплащана някога на победителите в най-голямото еднодневно спортно събитие в света.

Преди 2022 г. най-голямата сума, получена от Инди 500, е била 14,4 милиона долара за Инди 500 през 2008 г. Тази година средната сума, изплатена на водачите, е 485 000 щатски долара.

Индианаполис 500″ е най-великата надпревара в света. Тези пилоти залагат всичко на карта, за да получат шанса да изпият млякото на победителя и да целунат прочутия двор от тухли. Тазгодишната рекордна сума отразява неуморното им преследване на историята и таланта от световна класа, който показват във всяка обиколка“, заяви собственикът на Индианаполис Мотор Спийдуей Роджър Пенске.

През месец май беше отбелязано още едно важно събитие. За първи път от три години насам, пистата Индианаполис отвори вратите си за феновете без ограничения. Повече от 325 000 зрители на състезанието присъстваха в неделя. Това превърна Индианаполис 500 в най-посещаваното еднодневно спортно събитие в света от началото на пандемията.

Финиширалият на второ място Пато ОУорд от Arrow McLaren SP спечели 1 милион долара. Това е най-голямата награда за вицешампион в Инди 500 от близо десетилетие.

Седемкратният шампион в основните серии НАСКАР Джими Джонсън получи отличиетоНовобранец на годината в Индианаполис 500″ за историческото си и наелектризиращо представяне през месец май за екипа на Чип Ганаси Рейсинг. Джонсън получи бонус от 50 000 долара заради това свое отличие. Така американецът добави добра сума пари към общата си награда от 207 900 долара.

„Портфейлът“ на Индианаполис 500 се състои от награди на трасето в Индиана, сериите Индикар, както и други определени и специални възнаграждения. Наградите се връчват ежегодно на празника на победата. Тази година той се проведе в JW Marriott. Хотелският комплекс е разположен в центъра на град Индианаполис в щата Индиана.

Следващото състезание от Индикар е в края на този уикенд на пистата Бел Айл в Детройт.