Начало MotoGP News Еспаргаро: Маркес трябва да бъде отстранен за едно състезание

Еспаргаро: Маркес трябва да бъде отстранен за едно състезание

257
0
Марк Маркес, Мигел Оливейра, Джак Милър, Маверик Винялес и Алейш Еспаргаро
,Марк Маркес, Мигел Оливейра, Джак Милър, Маверик Винялес и Алейш Еспаргаро. снимка HRC

Алейш Еспаргаро коментира инцидента между Марк Маркес и Мигел Оливейра в Гран при на Португалия. Пилотът на Априлия е категоричен, че шесткратният световен шампион трябва да бъде отстранен за едно състезание заради действията си по време на вчерашната надпревара.

Маркес и Оливейра водеха оспорвана битка след старта на Гран при на Португалия в MotoGP. Испанецът обаче допусна сериозна грешка във втория тур. Тогава той пропусна точката за спиране за завоя Лагос, торпилира състезателя на RNF Априлия и закачи Хорхе Мартин (Прамак Дукати). Маркес веднага отиде да види как се чувства Оливейра след което се извини на португалската публика

Инцидентът във втората обиколка бе разгледан от стюардите на ФИМ в Портимао, които определиха Маркес за виновен. Състезателят на Хонда получи наказание да премине два пъти през дългата обиколка в следващата надпревара.

Шесткратният световен шампион може да се размине с каквато и да е санкция тъй като ще пропусне старта в Аржентина. Следователно той няма как да изтърпи санкцията си на пистата Термас де Рио Ондо.

Еспаргаро обаче не бе никак съгласен със санкцията на Маркес. Пилотът на Априлия призова за по-сурово наказание и дори отстраняване за едно състезание.

„Маркес трябва да бъде отстранен за едно състезание. Това е минималното нещо, което трябва да направят стюардите. Същото се отнасяше и за инцидента с Накагами в Барселона миналата година“, сподели Еспаргаро.

„За мен това е нелепо. Иска ми се Марк да беше наказан по-сурово, но в крайна сметка не аз определям и упражнявам  правилата.“

„Надявам се Мигел да е добре, защото скоростта, с която бе ударен, можеше да унищожи коляното му. Знам това много добре, защото преди няколко години Брадли Смит ме удари в Барселона по подобен начин ми счупи коляното. След това чувствах силни болки в тази част на тялото в продължение на една година“, добави състезателят на Априлия.

Рейс контролът на MotoGP имаше доста работа за вършене в Портимао. Комисарите трябваше да разгледат няколко инцидента по време на съботния спринт. Един от тях бе между Жоан Мир и Фабио Куартараро, след който пилотът на Хонда бе наказан да премине през дългата обиколка. Друг случай бе контактът между Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Маверик Винялес (Априлия).

Еспаргаро бе учуден от факта, че Алекс Маркес не бе наказан. Пилотът на Априлия не бе доволен от странните решения на стюардите и липсата на достатъчно последователност.

„Има едно нещо, което не разбирам- разполагаме с милиони камери на мотора. Винаги казвам на Дорна, че не искам повече заради теглото. Все пак имам три или четири камери на мотора си. Защо комисарите не могат да видят тези камери и да ги анализират? Не мисля, че това е толкова трудно“, коментира Еспаргаро.

„Ние не сме 100 състезатели, а 20. Просто трябва да прегледат две идентични ситуации. Според мен контактът между Жоан и Фабио беше същия като този между Алекс Маркес и Маверик.  Да, Жоан падна, но Алекс остана на пистата. Въпреки това обаче Маверик вчера загуби поне пет места заради този сблъсък.“

„Защо Жоан получи наказание, а Алекс не? Не казвам, че пилотът на Хонда се нуждае от наказание, но все пак санкциите трябва да са еднакви за всички.“

Еспаргаро отбеляза също, че нивата на агресия на пистата Портимао са оставили няколко състезатели с контузии. Според испанеца, това не може да продължава още дълго.

„С уважение към всички, но това бе първото състезание за годината и вече имаме много състезатели в болницата. Не можем да продължаваме така“, заяви пилотът на Априлия.

„Тук не става въпрос за посоката на състезанието и за отборите. Става въпрос за пилотите. Ако сме в последната обиколка, тогава можеш да бъдеш агресивен и можеш да докоснеш друг мотор. Но хайде да сме малко по-предпазливи, все пак вече имаме четирима ездачи в болницата след изминал само един старт“, завърши Алейш Еспаргаро.