Начало MotoGP News Маркес няма да стартира в Аржентина

Маркес няма да стартира в Аржентина

878
0
Марк Маркес, Хонда
Марк Маркес, снимка HRC

Марк Маркес няма да стартира в Аржентина. Пилотът на Хонда ще пропусне надпреварата на пистата Термас де Рио Ондо. Маркес претърпя операция след като получи фрактура на дясната ръка заради катастрофата във вчерашния старт в Португалия.

Днес Хонда публикува официално изявление в своя сайт. В него японският производител обяви, че Маркес е счупил метакарпал на палеца на дясната си ръка след сблъсъка си с Оливейра. Фрактурата е открита когато Маркес се завръща в родината си Испания. 30-годишният състезател веднага е опериран в международната болница „Рубер“ в Мадрид. Като част от операцията фрактурата е намалена и фиксирана вътрешно с използването на два винта

Хонда потвърди, че операцията е била успешна. Въпреки това японската марка заяви, че Маркес няма да може да вземе участие в предстоящата Гран при на Аржентина на 2 април. За момента не е ясно кога точно ще бъде завръщането на шесткратния световен шампион в MotoGP.

По този начин Маркес отново няма да може да завърши пълна кампания в MotoGP от 2019 г. Именно тогава той спечели последната си световна титла в кралския клас. Това бе и последният път, когато той не пропусна нито едно състезание през сезона.

„Марк Маркес и екипът на Репсол Хонда решиха шесткратният световен шампион да пропусне следващия кръг от сезон 2023 в MotoGP. Така той ще се съсредоточи изцяло върху възстановяването и да участва в предстоящите кръгове в най-добрата възможна кондиция“, се казва в изявлението на Хонда.

Маркес спечели квалификацията за първия кръг от сезон 2023 в MotoGP в Португалия. Състезателят на Хонда финишира трети в спринтовата надпревара в събота и получи бронзов медал.

Вчера Маркес отново потегли от полпозишън и опита да се бори за позиции на подиума. Испанецът допусна сериозна грешка във втората обиколка след като спря прекалено късно на четвърти завой на пистата Портимао. В резултат на това той торпилира Мигел Оливейра (RNF Априлия) и се удари в Хорхе Мартин (Прамак Дукати). В резултат на този инцидент Маркес и Оливейра отпаднаха веднага, докато Мартин продължи напред преди да катастрофира след няколко тура.

Стюардите в Портимао сметнаха Маркес за отговорен за инцидента и му наложиха наказание да премине два пъти през дългата обиколка на пистата в Аржентина. Тъй като испанецът не може да се състезава този уикенд, наказанието му едва ли ще бъде пренесено когато той се върне обратно на пистата.

Пилотът на Хонда се извини на Оливейра и всички португалски фенове след вчерашния инцидент.

„Първо искам да кажа, че много съжалявам за Оливейра, неговият отбор и всички португалски фенове, тъй като това беше неговото домашно състезание. Да, наистина направих голяма грешка в състезанието. В онзи момент намерението ми не беше свързано с изпреварване на Оливейра“, написа Маркес в Туитър.