Начало MotoGP News Еспаргаро не планира да се оттегля след края на сезон 2024

Еспаргаро не планира да се оттегля след края на сезон 2024

160
0
Алейш Еспаргаро
Алейш Еспаргаро, снимка Априлия

Алейш Еспаргаро не планира да се оттегля след края на сезон 2024. Пилотът на Априлия даде да се разбере, че ще остане в MotoGP, стига да се чувства достатъчно бърз. Еспаргаро също така изрази недоволството си от продължаващото разширяване на календара на шампионата.

Еспаргаро е най-възрастният пилот на стартовата решетка в MotoGP. Догодина испанецът ще навърши 35 години. Като се има предвид възрастта, на която се оттеглят повечето пилоти от MotoGP, Еспаргаро на практика се смята за един истински ветеран. Разбира се, има и някои изключения, като това с Валентино Роси. Седемкратният световен шампион прекрати мотоциклетната си кариера на 42 години

Еспаргаро е карал за производители като Дукати, Сузуки и Априлия. Испанецът се присъедини към марката от Ноале през 2017 г. Миналата година той донесе първи успех за Априлия в модерната ера на MotoGP.

Договорът на Еспаргаро с Априлия изтича в края на 2024 г. Опитният испанец неведнъж е казвал, че има вероятност да прекрати активната си състезателна кариера догодина. Като причини за това решение той посочи нарастващия брой на състезания в MotoGP, както и желанието да прекарва повече време със семейството си.

Тази година Еспаргаро спечели състезанията във Великобритания и Каталуния. Пилотът на Априлия триумфира и в спринта на трасето край Барселона. В крайна сметка той финишира на шеста позиция в крайното класиране. Испанецът изпревари както съотборника си Маверик Винялес, така и сателитните пилоти на Априлия Мигел Оливейра и Раул Фернандес.

Доброто представяне през последните кампании вероятно ще накарат Еспаргаро да остане в MotoGP поне още две-три години. По-рано този месец той заяви, че не планира да се оттегля след приключването на настоящото му споразумение.

„Не, не мисля, че следващата година ще е последната ми в MotoGP“, сподели Еспаргаро.

„Наслаждавам се много на живота си, като изключим епизода [с Морбидели] в Катар. Мсиял, че ще се състезавам още, ако все още съм достатъчно бърз.“

Трикратният победител в MotoGP обаче отправи критики към настоящия формат на уикендите и увеличаването на броя на надпреварите.

„Но не ми харесва графикът [на състезателните уикенди] и не ми харесва календарът. Това е моето усещане. Разбирам позицията на организаторите [и] те могат да сложат 45 състезания, ако искат… Но честно казано, къде е границата?“, допълни Алейш Еспаргаро.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Aleix 41 (@aleixespargaro)


Сезон 2024 в MotoGP ще включва общо 44 старта, ако добавим и спринтовете. В графикът за следващата година попадат състезанията в Казахстан и Арагон. Разбира се, пистата „Сокол Интернешънъл“ трябва да премине успешно хомологацията на ФИМ и Дорна, преди да организира събитието. Следващата кампания в MotoGP отново ще започне в Катар.