Начало MotoGP News Еспаргаро триумфира в основното състезание във Великобритания

Еспаргаро триумфира в основното състезание във Великобритания

423
0
Алейш Еспаргаро, Априлия
Алейш Еспаргаро, снимка Априлия

Алейш Еспаргаро триумфира в състезанието за Голямата награда на Великобритания в MotoGP. Пилотът на Априлия потегли 12-ти и успя да си пробие път напред благодарение на невероятната скорост на неговия мотор. Това бе първи успех за Еспаргаро за сезон 2023 и общо втори в кариерата му. Втори завърши Франческо Баная с Дукати. Подиумът на Силвърстоун допълни Брад Байндър с КТМ.

Гран при на Великобритания прие деветия кръг за сезон 2023 в световния шампионат на MotoGP. Уикендът на пистата „Силвърстоун“ сложи край на лятната пауза в шампионата. Тази година пилотите и отборите от всички класове използваха новата старт-финална права. Тя носи името на Люис Хамилтън и е разположен след завоя Клъб.

Състезанието във Великобритания започна при сухо, хладно и облачно време. Температурата на въздуха бе 17 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 24. Имаше повече от 50 % вероятност за валежи по време на надпреварата с дължина от 20 обиколки

Милър имаше най-добра реакция след изгасването на червените светофари. Пилотът на КТМ бе следван от Безеки, Баная, Маркес, Фернандес, Еспаргаро, Винялес, Зарко, Марини и Бастианини. Мартин допусна грешка и излезе извън трасето.

Баная и Безеки водеха оспорвана борба за първото място в началото на втората обиколка във Великобритания. Двамата изпревариха Милър и опитаха да се откъснат напред. Четвърти се движеше Маркес, следван от Еспаргаро, Винялес, Марини, Байндър, Зарко и Бастианини. По-назад Жоан Мир (Хонда) отпадна от състезанието.

Баная и Безеки продължаваха борбата за първото място във Великобритания. Двамата бяха следван от Алейш Еспаргаро. Испанският ветеран спечели доста позиции в началната фаза на надпреварата. Зад него бяха Маркес, Байндър, Зарко и Винялес.

15 тура преди края на Гран при на Великобритания Алекс Маркес започна да намалява темпото. Победителят от вчерашния спринт получи повреда в своя мотор и се прибра в бокса на Грезини Рейсинг. Така той си тръгна с празни ръце от основното състезание във Великобритания.

Малко след това Марко Безеки също отпадна от Гран при на Великобритания. Пилотът на VR46 изпусна предницата на своя мотор и падна на завой №15. Същевременно Баная водеше с аванс от около секунда спрямо Еспаргаро и Байндър. По-назад Милър загуби позиции след контакт с Винялес.

Баная продължаваше да води след преполовяването на състезателната дистанция в Гран при на Великобритания. Пилотът на Дукати бе плътно следван от Еспаргаро, Винялес и Байндър. Зад водещата четворка се движеха Оливейра, Зарко, Марини, Морбидели, Мартин и Бастианини

8 тура преди финала на трасето започнаха да падат капки дъжд на пистата. Това накара маршалите да развеят бяло-червени флагове, докато рейс контрола обяви, че състезателите могат да влязат в бокса за смяна на мотора. Част от пилотите смениха своите мотори, но не и лидерите. Същевременно Марк Маркес (Хонда) също отпадна от Гран при на Великобритания след контакт с Енеа Бастианини (Дукати).

Баная продължаваше да води до началото на последната обиколка на Силвърстоун. Пилотът на Дукати бе плътно следван от Еспаргаро, Байндър и Оливейра. По-назад Куартараро имаше контакт с Марини. В резултат на това французинът получи сериозни поражения в своята машина и влезе в бокса.

Еспаргаро изпревари Баная в средата на последната обиколка за Гран при на Великобритания. Опитният испанец записа втори успех в своята кариера и първи за тазгодишната кампания. До него на подиума се качиха Баная и Байндър.

Четвърти финишира Мигел Оливейра (RNF Априлия), следван от Маверик Винялес (Априлия), Хорхе Мартин (Прамак Дукати), Лука Марини (VR46 Дукати), Джак Милър (КТМ), Йохан Зарко (Прамак Дукати) и Раул Фернандес (RNF Априлия). Топ 15 допълниха Аугусто Фернандес и Пол Еспаргаро от отбора на Tech3 GasGas, Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати) и Франко Морбидели и Фабио Куартараро с Ямаха.