Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Еспелета: МотоGP трябва да се промени, за да оцелее

Еспелета: МотоGP трябва да се промени, за да оцелее

34
0
Валентино Роси

МотоGP трябва да се промени, за да се увеличи участието и съответно интересът към шампионата, категоричен е главният изпълнителен директор на Дорна Кармело Еспелета. През изминалия сезон нямаше и 20 мотоциклетисти, които редовно да се състезават във висшия клас и това притеснява организаторите. При 125 куб. см и Мото2 редовно се надбягваха над 30 пилоти и това се смята за далеч по-добро постижение. Превъзходството на Хонда също тревожи Еспелета, сподели още той пред списание Мотоспринт.

МотоGP в наши дни хич не ми харесва. Хондите са много бързи, останалите кои вървят, кои не толкова. Почти няма борба и заради това спектакълът е незадоволителен. А става дума за спорт и забавление. Ситуацията не ми харесва, не може да продължава така още дълго време. Начинът на конструиране на моторите вече не отговаря на икономическата ситуация. Ако продължаваме в същия дух, през 2013 г. ще имаме само две Хонди на стартовата решетка! – заяви той.

Дорна имат желание правилата в МотоGP да се променят така, че да могат да се използват елементи от серийни мотори и това да намали разходите и бюджетите на отборите. Еспелета бе категоричен, че ще предоставя финансова помощ само на тимове с такива машини.

Парадоксално е, че шоуто в Мото2 е далеч по-добро в момента, въпреки че серията на теория е на по-ниско ниво от МотоGP. Стигнахме дотам, че на пилотите им искат по пет милиона, за да се състезават… Частни екипи не могат да си позволят да купят мотори. Не може на Брадл (шампионът в Мото2 Щефан Брадл) да му искат 4-5 милиона, за да качи следващото стъпало. Как да продължаваме, след като производителите са сложили цени от четири милиона за мотоциклет, при това за машина под наем? Стига толкова, това трябва да спре, и то скоро – каза още Еспелета.