Начало WRC News Еванс с неочаквана победа след редица драми в рали Турция

Еванс с неочаквана победа след редица драми в рали Турция

960
0
Елфин Еванс
Елфин Еванс; снимка: Тойота

Елфин Еванс спечели неочаквана победа, след като се оказа пилотът с най-малко грешки и проблеми в рали Турция.

Състезателят на Тойота излезе начело в неделя сутринта след драмите, разиграли се в първата за деня отсечка – Четибели 1, която малцина преодоляха без някакъв проблем. Тиери Нювил, Себастиен Ожие, Себастиен Льоб, Кале Рованпера, Есапека Лапи и още доста пилоти от по-малките категории спукаха гуми. Теему Сунинен не успя да продължи – повредата на задното му ляво колело бе твърде сериозна.

„Помислих, че имам счупен амортисьор, а се оказа, че гумата е спукана и се наложи да спра, за да я сменя“, каза вбесеният Нювил на финала на отсечката.

Рованпера сподели, че не е видял нищо в прахоляка при трасето. От Танак пък, който се върна в състезанието по Рали 2, имаше проблеми с интеркома. Това означаваше, че на моменти не чуваше какво му чете навигаторът Мартин Ярвеоя.

Крайният резултат от касапницата бе, че Еванс излезе начело с повече от половин минута аванс. Зад него Ожие, Нювил и Льоб бяха на минимални разлики един от друг

В Мармарис 1 все още ядосаният Нювил бе много бърз и прескочи Ожие в генералното подреждане. На Четибели 2 лошият ден на шесткратния световен шампион пък се превърна в кошмар, след като повреда в двигателя го извади от състезанието. Еванс преживя уплах да не би да е спукал гума и изгуби няколко секунди спрямо Тиери, но преди финалната отсечка авансът му бе 36,9 сек.

Пауърстейджът премина доста спокойно в сравнение с предходните дистанции и бе спечелен от Нювил пред Танак, Рованпера, Еванс и Льоб, които взимат бонус точките. Белгиецът се класира втори, а деветкратният световен зае последното място на подиума.

Резултатът от рали Турция промени генералното класиране при пилотите. Еванс излезе начело с 97 точки. Втори е Ожие със 79, следван от Танак и Рованпера – и двамата с по 70. При отборите Тойота е начело със 174 пред Хюндай със 165.