Начало Рали Еванс с почти 2:30 мин аванс пред Ожие в Япония

Еванс с почти 2:30 мин аванс пред Ожие в Япония

313
0
Елфин Еванс
Елфин Еванс; снимка: Тойота

Екипажите на Тойота продължават да водят в рали Япония и след втория пълен ден на надпреварата, която е финален кръг от световния шампионат за 2023 г. Елфин Еванс вече е на почти две минути и половина пред Себастиен Ожие. Трети е Кале Рованпера. Екипажите на моменти като че ли преминаваха през четирите годишни времена, защото по отсечките ги валяха дъжд и сняг, а след това за минути слънцето се връщаше на небето. След финала се шегуваха, че в WRC календара вече има три ралита на сняг: Монте Карло, Швеция и Япония.

„И съботата бе сложен ден заради променливите условия“, отбеляза Еванс

„Беше значително по-сухо, но не напълно. Ние само се стараехме да внимаваме. Не е лесно, когато границата е толкова тънка и най-малкото нещо може да те подхлъзне. Опитваме се да се концентрираме и да пазим разликата“, допълни Еванс.

Уелсецът каза, че няма да се отпуска през последния ден от надпреварата, защото отсечките не са леки и финалът на ралито още е далеч.

Ожие нарече условията на трасето „леко налудничави“

„Сутринта дъжд нямаше, но беше крайно хлъзгаво. Следобед очаквахме дъжд, то пък се засипаха снежинки. Със сигурност условията ни костваха повече време в сравнение с екипажите пред нас. За щастие си задържахме позицията, но точно в този момент трябваше да запазя спокойствие“, добави осемкратният световен шампион.

Рованпера каза, че настройките му не са били възможно най-добрите. Освен това призна, че времето доста го е дразнело.

„Точно като си помислиш, че идва суха отсечка и може да се насладиш на карането малко повече, то взе, че заваля сняг!“, комично се ядоса младежът

Четвърти в подреждането на рали Япония е Есапека Лапи с Хюндай, следван от От Танак (М-Спорт) и Такамото Кацута с четвъртата Тойота. Андреас Микелсен е седми. Топ 10 допълват Грегоар Мюнстер, Николай Грязин и Кайетан Кайетанович.

„Усещането в екипа ни определено е раздразнение, защото очевидно можехме да сме конкурентоспособни“, коментира шефът на Хюндай Сирил Абитебул. „„Ако“ и „но“ обаче не променят нищо. Поне Есапека постигна желаното и подобри темпото. Все пак трябва да разберем какво се случи по-рано през уикенда. Знаехме, че може да завали сняг, но не очаквахме да е толкова силно.“