Начало WRC News Хаос и на рали Япония, Еванс води пред Ожие и Рованпера

Хаос и на рали Япония, Еванс води пред Ожие и Рованпера

257
0
Елфин Еванс
Елфин Еванс; снимка: Тойота

Петъкът бе хаотичен не само в Лас Вегас, където Формула 1 се завърна след повече от 40 години, но и в Япония, където се провежда последният кръг от тазгодишния световен рали шампионат. Титлата в първенството вече е решена, но това изобщо не пречи на състезанието в Страната на изгряващото слънце да е страшно драматично. След редица отпадания на екипажи начело в края на петъчния ден бе Елфин Еванс, при това с огромна преднина. Уелският пилот на Тойота е с 1:49.9 мин пред съотборника си Себастиен Ожие. Трети е вече двукратният световен шампион Кале Рованпера, също с Тойота.


Пороен дъжд, гъста мъгла и покрити с мокри листа пътища превърнаха първия пълен ден на рали Япония в огромно изпитание за екипажите. Основната им цел в крайна сметка бе просто да оцелеят до края на етапа.

Еванс внимаваше изключително много по време на петъчния етап. Единственият му пропуск бе във втората отсечка за деня. До обяд бе натрупал 26 секунди аванс пред Тиери Нювил, който е основният му съперник за второто място в шампионата. Белгийският пилот на Хюндай, победител в Япония от сезон 2022, атакува следобед. Успя да свали повече от половината от преднината на Еванс в първата отсечка от втората половина на петъка. В следващата катастрофира на 100 метра след старта, удряйки се в дървета до пътя. По-рано Дани Сордо и Адриен Фурмо претърпяха инциденти на едно и също място.

„Очевидно е, че беше трудно. Сутринта бе особено зле. Следобед се адаптирахме малко по-лесно“, коментира Еванс

Ожие сподели, че не храни надежди да настигне съотборника си. Осемкратният световен шампион се изпързаля в бариера по време на петата отсечка, но успя да продължи с минимална загуба на време. Имаше обаче повреди по колата, а получи и минута наказание заради закъсняло излизане от сервизния парк.

„Един пилот винаги е щастлив, когато оцелее след такъв ден“, каза Ожие

Рованпера пък се пързаляше по нападалите върху отсечките мокри листа. Той обаче внимаваше много при преминаването си, докато на практика чистеше състезателната дистанция за съперниците си.

Толкова екипажи претърпяха инциденти по време на петъчния ден на рали Япония, че шампионът от WRC2 Андреас Микелсен е четвърти в генералното класиране. Пети и шести са Грегоар Мюнстер и Николай Грязин, също от WRC2.