Начало Formula E News Еванс триумфира в надпреварата на уличната писта в Сао Пауло

Еванс триумфира в надпреварата на уличната писта в Сао Пауло

494
0
Мич Еванс, Формула Е
Мич Еванс, снимка Формула Е

Мич Еванс триумфира в еПри на Сао Пауло, шести кръг от сезон 2022-23 във Формула Е. Пилотът на Ягуар Рейсинг спечели епичната надпреварата по улиците на бразилския град. Това бе първи успех за Еванс за сезон 2022-23 и общо шести в световния електрически шампионат с едноместни болиди. Втори финишира Ник Касиди (Енвижън Рейсинг), а трети остана Сам Бърд с другия болид на Ягуар Рейсинг.

Днес се проведе първото състезание от Формула Е в Сао Пауло. Бразилският град трябваше да приеме първия си старт пред 5 години, но в крайна сметка чак сега успя да бъде част от календара на световния електрически шампионат. Надпреварата се проведе на улична писта, която приемаше стартове от Индикар от 2010 до 2013 г. Дължината на сегашната версия на трасето е 2.933 км.

Вандоорн имаше най-добра стартова реакция и поведе след изгасването на червените светофари в Сао Пауло. Състезателят на DS Пенске спечели квалификацията на уличната писта и се надяваше най-накрая да запише силен резултат. Втори се движеше Да Коща, следван от Еванс, Мортара, Верн, Хюз, Раст и Нато. Стартът не се размина без инциденти. Първо Норман Нато се удари в задната част на болида на Хюз и отпадна. По-напред Мортара също претърпя инцидент и спря автомобила си на трасето.

Във втората обиколка Буеми трябваше да мине през бокса заради контакт с Максимилиан Гюнтер (Мазерати MSG). Същевременно Вандоорн започна да се откъсва от Да Коща, Еванс и Касиди, докато Бърд се справи с Хюз.

В седмата обиколка в Сао Пауло, Вандоорн мина през зоната за активация и загуби позиция спрямо Да Коща. Белгиецът успя да си върне водачеството няколко завоя след това. Еванс продължаваше да се движи трети. Зад него бяха Касиди, Хюз, Верн, Раст, Бърд, Верлайн и Гюнтер

Надпреварата в Сао Пауло не мина без кола за сигурност. Първият такъв случай бе заради Саша Фенестрас. Пилотът на Нисан удари своя болид на шести завой и се оттегли. По този начин японският производител не остана с нито един болид в състезанието и остава с празни ръце.

След рестарта Вандоорн остана начело преди да загуби позиция от Касиди. Новозеландецът поведе след като Вандоорн и Да Коща върнаха газта в опит да запазят електроенергия. От това се възползва и Мич Еванс. В същото време Джейс Денис (Андрети Аутоспорт) спря на трасето след като бе ударен от Дан Тиктъм (NIO 333 Racing). Следователно победителят от Мексико Сити остана без точки в трети пореден старт от настоящата кампания във Формула Е. Отпадането на Денис доведе до нов период на сейфти кар на пистата в Сао Пауло.

След рестарта поведе Касиди пред Еванс и Да Коща. Португалецът допусна груба грешка и мина напряко през шикана и загуби ценно време докато пропускаше някои болиди пред себе си.

В 32-рата обиколка Еванс изпревари Касиди на старт-финалната права. Същевременно рейс контролът добави още четири тура към еПри на Сао Пауло заради появата на две коли за сигурност. Вандоорн започна да изостава заради по-малкото количество енергия в своя болид.

До края на състезанието Еванс не допусна никакви грешки и записа заслужена победа. До него на подиума се качиха Касиди и Бърд. Британецът спечели още една точка благодарение на записването на най-бързия тур.

Четвърти завърши Антонио Феликс да Коща (Порше), следван от пилотите на DS Пенске Жан-Ерик Верн и Щофел Вандоорн. Челната десетка допълниха Паскал Верлайн (Порше), Джейкс Хюз и Рене Раст от Макларън и Себастиен Буеми (Енвижън Рейсинг).