Начало Formula E News Еванс спечели в Монако, Касиди допълни двойната победа за Ягуар в Княжеството

Еванс спечели в Монако, Касиди допълни двойната победа за Ягуар в Княжеството

399
0
Мич Еванс
Мич Еванс, снимка Формула Е

Мич Еванс спечели състезанието в Монако. Пилотът на Ягуар Рейсинг записа първи успех за сезон 2023-24 във Формула Е, както и по улиците на Княжеството. Втори финишира съотборникът на Еванс Ник Касиди. Последното място на подиума в Монако беше заето от Щофел Вандоорн (DS Пенске).

Монако беше домакин на осмия кръг от тазгодишната кампания във Формула Е. Състезанието се проведе на уличната писта в Монте Карло с дължина 3.337 км. Световният електрически шампионат използва същата конфигурация, на която ще се състезава F1 в края на следващия месец

В началото на деня Сам Бърд претърпя катастрофа на завоя Сент Дево. В резултат на това пилотът на Макларън контузи едната си китка и беше принуден да се откаже от останалите сесии на пистата в Монако. На негово място бе сложен Тейлър Барнард. Британският тийнейджър беше най-бърз в тестовете за новобранци, които се проведоха по-рано този месец в Мизано.

По-късно през деня дойде ред и на квалификацията. Най-бърз в нея беше Верлайн. Германецът беше следван от Вандоорн, Касиди, Еванс и Верн. По-назад се класираха Денис и Роуланд. Последното място на грида очаквано беше за новака Барнард.

Верлайн поведе след началото на състезанието в Монако. Състезателят на Порше имаше перфектна стартова реакция и запази водачеството след преминаване на първия завой. Втори беше Вандоорн, следван от Еванс, Касиди, Верн, Гюнтер, Буеми, Да Коща, Дарувала и Нато. В по-задната част на колоната имаше контакт между някои автомобили и изхвърчане на парчета карбон.

Верлайн водеше след първите няколко тура от еПри на Монако. Германецът се намира в много добра форма, след като триумфира във втория старт в Мизано. Верлайн използва атакуващия си режим и се смъкна до четвъртото място. Така Вандоорн поведе пред Касиди, Верн и Еванс. Същевременно Норман Нато (Андрети) се удари в стената и повреди предното крило.

Вандоорн продължаваше да води, следван от Еванс, Верн и Касиди. По-назад имаше контакт на фибата между Антонио Феликс да Коща (Порше) и Себастиен Буеми (Енвижън Рейсинг). В резултат на това швейцарецът се удари и озова в дъното на колоната. Да Коща също имаше поражения по своята кола.

Малко по-късно на пистата излезе кола за сигурност заради Едоардо Мортата. Пилотът на Махиндра Рейсинг се удари в шикана преди басейна. В резултат на това той повреди сериозно своя болид и не можа да продължи, докато на трасето имаше доста отломки. Отпред Вандоорн водеше пред Еванс.

Еванс поведе малко след рестарта на състезанието в Монако. Пилотът на Ягуар Рейсинг изпревари Вандоорн, който мина през зоната за активация и остана трети. Зад него се движеха Верн, Верлайн, Гюнтер, Дарувала, Фрайнс и Денис. Действащият световен шампион също се удари и получи щети по предното крило

Еванс и Касиди контролираха събитията след преполовяването на състезателната дистанция в Монако. Двамата имаха комфортен аванс и повече енергия спрямо Вандоорн и Верн. По-назад имаше оспорвана битка за местата около топ 10.

В 25-тата обиколка на пистата отново излезе сейфти кар заради удари на Нико Мюлер. Пилотът на Abt Cupra имаше контакт с Джейк Хюз (Макларън) в последния сектор на пистата в Монако.

В последните турове на еПри на Монако нямаше промени в челото. По този начин Еванс спечели първа победа за тази година и общо 11-та в кариерата си. Веднага зад него беше миналогодишният победител Ник Касиди, както и първенецът от 2022 г. Щофел Вандоорн.

Четвърти и пети се класираха Жан-Ерик Верн (DS Пенске) и Паскал Верлайн с Порше. Шестото място остана за Оливър Роуланд с Нисан. Топ 10 допълниха Антонио Феликс да Коща (Порше), Саша Фенестрас (Нисан), Максимилиан Гюнтер (Мазерати MSG) и Норман Нато от отбора на Андрети.