Начало Formula E News Верлайн триумфира във второто състезание на пистата Мизано

Верлайн триумфира във второто състезание на пистата Мизано

467
0
Паскал Верлайн
Паскал Верлайн, снимка Формула Е

Паскал Верлайн триумфира във второто състезание на пистата Мизано. Пилотът на Порше управляваше най-добре електроенергията в своята батерия и стигна до втори успех от началото на сезона. Втори и трети финишираха Джейк Денис (Андрети) и Ник Касиди (Ягуар Рейсинг).

Мизано е домакин на шестия и седмия кръг за сезон 2023-24 във Формула Е. Трасето край Римини прави дебюта си в календара на световния електрически шампионат, заменяйки това в Рим. Конфигурацията на Мизано за Формула Е е с дължина от 3.381 км и включва 14 завоя. По-рано тази седмица тук се проведоха тестове за новобранци. Вчера Антонио Феликс да Коща спечели първия старт на пистата в Мизано. Няколко часа по-късно португалецът беше дисквалифициран заради техническо нарушение. По този начин победата отиде при Оливър Роуланд.

По-рано през днешния ден се проведе квалификацията за втория старт в Мизано. Най-бърз в нея беше Хюз, следван от Верн, Верлайн, Мюлер и Бърд. Роуланд даде 11-то време, а Да Коща- 22-ро.

Хюз имаше най-добра стартова реакция и поведе след преминаването на първите няколко завоя на модифицираното трасе в Мизано. Верлайн беше втори, следван от Верн, Бърд, Мюлер, Фрайнс, Вандоорн, Касиди, Роуланд и Гюнтер. Първата обиколка на състезанието беше чиста и мина през сериозни инциденти

Хюз запази първото място 3 тура след началото на втората еПри на Мизано. Британецът беше плътно следван от Верн, Верлайн, Касиди, Мюлер и Бърд. Някои от водещите пилоти минаха през зоните за активация, което предизвика размяна на позициите.

В седмия тур на пистата се появи кола за сигурност заради Робин Фрайнс. Пилотът на Енвижън Рейсинг имаше контакт с друг болид, след който се озова в чакъла и не можа да продължи. Същевременно лидер в състезанието стана Мюлер. Зад швейцареца бяха Верлайн, Касиди, Хюз, Роуланд, Гюнтер, Денис, Нато, Верн и Бърд.

Колата за сигурност се прибра в началото на деветата обиколка. След това екшънът в Мизано продължи с пълна сила. В периода на 2-3 обиколки имаше огромен брой изпреварвания и лидери на колоната. Малко по-назад Да Коща се удари в друг автомобил и изостана. Португалецът получи поражения по предното крило и предна дясна гума. В резултат на това той трябваше да спре в бокса. Същевременно Касиди и Верлайн водеха колоната.

Роуланд водеше колоната при преполовяването на днешното състезание в Мизано. Зад британеца се намираха Мюлер, Денис, Верлайн, Хюз, Гюнтер, Касиди, Верн, Бърд и Нато. Състезателят на Андрети също получи щети по предното крило и гумите заради контакт с друг болид. Нато също беше принуден да забави темпото и да се отправи към пита

В следващите турове Роуланд и Верлайн се откъснаха напред и започнаха борба за победата. Двамата размениха няколко пъти своите позиции. Същевременно Мич Еванс (Ягуар Рейсинг) спря за кратко болида си на пистата. Себастиен Буеми (Енвижън Рейсинг) отпадна заради контакт със свой съперник.

Роуланд водеше с повече от секунда преднина спрямо Верлайн в началото на последната обиколка. Пилотът на Нисан вървеше към втори пореден успех в Мизано след този в събота. В средата на обиколката обаче Роуланд рязко намали темпото, тъй като остана без енергия. Така той се прости с победата и възможността да запише още един силен резултат.

Проблемите на Роуланд позволиха на Верлайн да поведе няколко завоя преди финала. Пилотът на Порше в крайна сметка спечели втория старт в Мизано и стана първият двукратен победител за сезон 2023-24 във Формула Е. Верлайн записа и най-бързата обиколка в надпреварата. До него на подиума се качиха Денис и Касиди.

Четвърти и пети финишираха Нико Мюлер (Abt Cupra) и Саша Фенестрас (Нисан). Шести и седми останаха Серхио Сете Камара (ERT) и Жан-Ерик Верн (DS Пенске). Топ 10 допълниха Джейк Хюз (Макларън) и пилотите на Мазерати MSG Максимилиан Гюнтер и Джехан Дарувала. Индиецът спечели първа точка във Формула Е.