Начало WRC News Еванс спечели във Финландия и завърза интригата за титлата

Еванс спечели във Финландия и завърза интригата за титлата

490
0
Елфин Еванс, Тойота
Елфин Еванс, снимка Тойота

Елфин Еванс спечели рали Финландия 2023. Пилотът на Тойота допусна най-малко грешки и се възползва от проблемите на своите съперници. Това бе втори успех за Еванс от началото на сезон 2023 в WRC и общо седми в неговата кариера. Втори на 39.1 сек. завърши Тиери Нювил с Хюндай. Трети с повече от минута и половина пасив спрямо Еванс финишира Такамото Кацута също с Тойота.

Рали Финландия бе домакин на кръг №9 от сезон 2023 в световния рали шампионат на ФИА (WRC). Състезанието се проведе по бързите чакълени пътища около град Ювяскюля в Централна Финландия. През четирите дни пилотите изминаха 21 отсечки с обща дължина 320.56 км. Днес се проведоха последните четири специални етапа на състезанието.

Еванс поведе малко преди края на петъчния ден. Британецът се възползва от проблемите на От Танак (М-Спорт Форд), Есапека Лапи (Хюндай) и Кале Рованпера. Тримата отпаднаха от борбата за първото място в тазгодишното издание на рали Финландия. Така Еванс зае първото място с минимален аванс спрямо Нювил

Еванс затвърди първото си място през вчерашния ден. Състезателят на Тойота спечели седем от осем етапа. Така разликата спрямо Нювил набъбна на повече от 30 сек. Днес Еванс отново контролираше събитията и стигна до заслужен успех във Финландия, който е втори след този през сезон 2021.

„Това беше един доста добър уикенд. Разбира се, съжаляваме за загубата на Кале в началото на ралито. След това беше наистина фантастично да карам този автомобил“, сподели Еванс веднага след края на рали Финландия. „Толкова е приятно да си зад волана по тези пътища и сме наистина щастливи от този успех. Атмосферата тук е фантастична. Чудесно е и да усетим цялата тази подкрепа към нашия отбор. Разбира се, по отношение на шампионата също не е лошо и успяхме да намалим разликата“, завърши пилотът на Тойота. Еванс беше най-бърз и в пауърстейджа. Така той грабна още 5 бонус точки.

Втори финишира Тиери Нювил. Пилотът на Хюндай записа втори пореден подиум. Белгиецът обаче така и нямаше отговор на темпото на Еванс и трябваше да се задоволи с втората позиция.

„Голямо облекчение е да съм отново на подиума във Финландия след 10 години борба. Това показва, че заедно с екипа и промените, които се извършват, вървим по правилния път. Големи благодарности на всички в Хюндай Моторспорт“, каза Нювил.

Трети финишира Такамото Кацута. Японецът записа първо качване на подиума за годината. Кацута успя да задържи третото място до края на надпреварата във Финландия и изостана с повече от минута и половина спрямо Еванс.

Четвърти финишира Теему Сунинен. Пилотът на Хюндай отново показа добра скорост и не допусна сериозни грешки. Петото място бе заето от Яри-Мати Латвала. Финландският ветеран успя да завърши в топ 5 в първото си участие в WRC от три години насам. Топ 10 допълниха състезателите от WRC2 Оливър Солберг и Сами Паджари с Шкода, Адриен Фурмо (M-Спорт Форд), Николай Грязин и Андреас Микелсен също с Шкода. Еванс беше най-бърз и в днешния пауърстейдж във Финландия. Британецът бе следван от Нювил, Кацута, Сунинен и Латвала.

Междувременно Рованпера продължава да води във временното класиране, въпреки че не завърши домашното си състезание. Втори е Еванс, следван от Нювил, Танак и Ожие