Начало WRC News Еванс на първа позиция след края на петъчния ден на рали Финландия,...

Еванс на първа позиция след края на петъчния ден на рали Финландия, Рованпера, Танак и Лапи отпаднаха от борбата

387
0
Елфин Еванс, Тойота
Елфин Еванс, снимка Тойота

Елфин Еванс заема първата позиция след края на петъчния ден на рали Финландия 2023. Пилотът на Тойота има аванс от 6.9 сек. спрямо Тиери Нювил с Хюндай. Трети е Такамото Кацута също с Тойота. Японецът изостава с 16.4 сек. спрямо времето на Еванс. Междувременно от състезанието отпаднаха местните любимци Кале Рованпера (Тойота) и Есапека Лапи (Хюндай), както и От Танак (М-Спорт Форд).

Рали Финландия е кръг №9 от сезон 2023 в световния рали шампионат на ФИА (WRC). Състезанието се провежда по бързите чакълени пътища около град Ювяскюля в Централна Финландия

Днес се проведоха 9 специални етапа по бързите финландски чакълени пътища. Драмите започнаха още в третата отсечка за деня. Тогава Танак получи проблем в двигателя на своя Форд Пума Rally1 и трябваше да спре в етапа. В крайна сметка световният шампион за 2019 г. отпадна от борбата за първото място и няма да може да защити миналогодишния си успех. Проблемите за М-Спорт се удвоиха в същия етап, след като Пиер-Луи Лубе също отпадна след като претърпя инцидент. По-късно от М-Спорт потвърдиха, че Танак няма да рестартира участието си в рали Финландия през утрешния ден. Същевременно Рованпера водеше пред Еванс и Нювил.

В петата отсечка имаше още една сериозна драма на рали Финландия. Есапека Лапи удари дърво, след което се озова в канавка. За щастие финландецът и неговият навигатор Яне Ферм бяха невредими след катастрофата. Така отпадна още един от претендентите за победата в тазгодишното издание на рали Финландия.

Рованпера продължаваше да увеличаваше преднината си спрямо Еванс и Нювил. Действащият световен шампион преследва първи успех на родна земя. За съжаление, Рованпера също бе една от жертвите на петъчния ден на рали Финландия. Пилотът на Тойота се обърна по таван 11 км след началото на осмата отсечка. За щастие Рованпера и неговият навигатор Йоне Халтунен бяха добре

След всичките тези драми Еванс зае първото място след края на втория ден на рали Финландия 2023. Британецът ще опита да запише втори успех в това състезание след този пред 2021 г.

„Като цяло денят беше добър. Доволни сме като цяло и очевидно ни предстои още много работа утре“, сподели Еванс.

Втори е Тиери Нювил. Звездата на Хюндай изостана с 6.9 сек. и има шансове да се бори за победата. Белгиецът също търси първи успех във Финландия. Трети е съотборникът на Еванс Такамото Кацута. Място в топ 5 намират още Теему Сунинен (Хюндай) и Яри-Мати Латвала с Тойота. Челната десетка допълват пилотите от WRC2 Яри Хутунен (Шкода), Сами Пажари (Шкода), Николай Грязин и Оливър Солберг също с Шкода, както и Адриен Фурмо (М-Спорт Форд).