Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Европейската комисия може да разследва F1 за неплатени данъци

Европейската комисия може да разследва F1 за неплатени данъци

41
0
Формула 1

Европейската комисия може да разследва Формула 1 за неплащане на данъци в размер на 500 милиона долара за последното десетилетие чрез използването на умни практики.

Според информация в британското издание The Mail спортът е платил само $6.5 млн. корпоративен данък върху печалбата на стойност $463.6 милиона от $1,7 милиарда приходи. Това прави данъчната ставка в размер само на 3.3%, което е почти 8 пъти по-малко от това, което по принцип бизнес компаниите трябва да плащат.

Предполага се, че това е постигнато чрез легитимната практика на трансферно ценообразуване, което се използва от големи компании като Amazon и Apple, за да се минимиизрат данъчните плащания. Това се постигало с плащания на лихви за милиони чрез заеми на офшорни партньори, което на хартия им носи загуби и съответно по-малки данъци.

И въпреки че тази практика засега остава легална, това не спря Европейската комисия да наложи огромна глоба от 13 милиарда евро на Apple по-рано през тази година за трансферно ценообразуване в Ирландия, тъй като това било счетено за незаконна държава помощ.