Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел може да стане най-високоплатеният спортист в света

Фетел може да стане най-високоплатеният спортист в света

49
0
Себастиан Фетел

Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел може да стане най-високоплатеният спортист в света.

Ред Бул обявиха през уикенда за Гран при на Япония, че немският пилот напуска тима в края на сезона. Самият състезател заяви, че се надява скоро да обяви бъдещите си планове. Междувременно обаче Кристиан Хорнер – шефът на екипа, с който той спечели и четирите си титли, неколкократно заяви, че Фетел отива във Ферари. Впоследствие се появи информация за тригодишен договор и според някои източници годишната му заплата ще възлиза на 50 милиона британски лири (80 милиона долара) – общо 150 млн. паунда за срока на контракта.Това би направило Себастиан най-високоплатения спортист в света.

Според списание Форбс атлетът с най-висока заплата за 2013 г. е футболистът Кристиано Роналдо – 52 млн. долара. След него се нареждат звездата от американската национална футболна лига Мат Райън ($42 млн.) и още един футболист – Лионел Меси ($41,7 млн.). Общите приходи на баскетболиста Леброн Джеймс за миналата година са $72,3 млн., но едва $19,3 млн. от тях са заплата от отбора му в НБА.

Във Ферари този сезон настъпиха сериозни промени. Първо напусна шефът на екипа Стефано Доменикали, след това бе освободен оглавяващият департамента за двигатели Лука Марморини, а накрая Лука ди Монтедземоло подаде оставка, която влиза в сила следващия понеделник. На 13 октомври президент на компанията ще стане Серджо Маркионе, който оглавява Фиат Крайслер. Привличането на Фетел би било част от програмата за връщане на Скудерията към победите в F1.

Себастиан каза на Сузука, че е почувствал момента като правилен за ново предизвикателство.

– В някакъв етап от живота искаш да направиш нещо друго, нещо ново. Не за първи път ме търсят от тук или от там. И преди съм имал възможност да сменя тима. Смятам, че сега почувствах момента като правилен и затова реших да сторя нещо ново. Ясно е, че хората ще помислят, че е заради трудностите тази година, но аз не възприемам нещата така. Не напускам заради това, че не харесвам отбора или някои хора в него, или защото ситуацията не ми допада. Не бягам от нищо. Но както казах, сметнах, че сега е точното време – това твърди вътрешният ми глас. Гладът за нещо ново е по-силен, но нито решението е лесно, нито последствията от него. В момента не мога да потвърдя нищо друго. Трябва да почакаме още малко за това. Не много, но понастоящем не съм в състояние да кажа друго. Гледам напред към нов проект, нова стъпка и целта е – без значение къде отивам – да постигна успехи – обясни Фетел.