Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фактът, че Бътън завърши, е значителна стъпка напред за Макларън, сподели Араи

Фактът, че Бътън завърши, е значителна стъпка напред за Макларън, сподели Араи

81
0
Дженсън Бътън

Истинско облекчение се четеше по лицето на Дженсън Бътън след финала на първия кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2015 г. – Гран при на Австралия.

Преди старта на надпреварата на Албърт парк най-дългата серия обиколки на английския пилот на Макларън с МР4-30 бе едва 12 тура. Той го отбеляза след квалификацията, повтори го и след финала на трасето в Мелбърн, когато успешно бе направил цели 56. И макар да финишира на 2 обиколки зад победителя Люис Хамилтън (Мерцедес), Бътън бе доволен от свършеното, особено на фона на това, че съотборникът му Кевин Магнусен изобщо не стигна до стартовата решетка.

„Днес бе един добър ден и надпреварата бе истинско удоволствие. Дори се борих със Серхио [Перес]. Работата в състезанието помага много по отношение на развитието. Нямаше да научим нищо, ако бяхме направили три тура. Но сега имаме страшно много информация, след като покрихме състезателна дистанция. Надпреварата бе добра възможност за мен да свикна с болида и да пробвам различни неща в кокпита. Имаме още много работа – по мощността, управляемостта, аеропритискането и настройките, но сме в състояние да постигнем напредък. А когато подобриш една област, след това е по-лесно да прогресираш и във всичко останало. Имаше и още положителни неща: в завоите сме бързи колкото Форс Индия и сме близо до скоростта на Ред Бул и Заубер”, заяви Бътън.

Магнусен спря на трасето преди да стигне дори до грида. Той призна, че денят бе крайно разочароващ за него, но поне отборът ще може да научи нещо от повредата в болида му. „И можем да извлечем позитивите от факта, че Дженсън завърши състезанието. Финалът е малка победа за екипа – не мисля, че очаквахме, че ще сме в състояние да го постигнем. Сега можем да ускорим обучителния процес. Имаме 56 ценни обиколки зад гърба си и това е страхотен начин Макларън и Хонда да започнат общата си работа”, допълни Кевин.

Рейсинг директорът Ерик Булие допълни, че формата на Макларън едва ли ще претърпи някаква драматична промяна за следващия старт в Малайзия, но тимът ще се труди упорито да постигне напредък във всички възможни области.

„Фактът, че Дженсън успя да завърши състезанието, е значителна стъпка напред за целия отбор”, каза от своя страна шефът на Хонда в F1 Ясухиса Араи. „Представянето ни открои много ясно каква огромна задача ни предстои, за да станем конкурентоспособни. Надпреварата бе важна за Кевин и много съжалявам, че не успяхме да му дадем добра задвижваща система. Техническата повреда трябва да разследваме тепърва.”