Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари може да се оттегли от F1 и да отиде в алтернативен...

Ферари може да се оттегли от F1 и да отиде в алтернативен шампионат

47
0
Серджо Маркионе

Ферари може да се оттегли от F1 и да отиде в алтернативен шампионат. Това смята Бърни Екълстоун, който близо 40 години управляваше спорта. Според 87-годишния британец, президентът на Ферари Серджо Маркионе вече е започнал разговори за стартиране на такъв шампионат.

Маркионе отправи предупреждение през декември, че Скудерията може напусне Гран при, ако новите собственици от Liberty Media не променят своите планове относно промените в правилата.

Италианската компания е обвързана с Формула 1 до края на 2020, но има сериозни различия с Либърти по отношение на разпределението на финансите и правилата за двигателите. В момента Ферари получава бонус като най-старата марка в спорта.

„Някои хора имат наум нови серии, заяви Екълстоун. „Серджо е говорил с други хора за това. – Ако Серджо се събуди една сутрин и реши да си тръгне, ще бъде в тежка позиция. Но ако ФИА не прави това, което той смята за правилно, тогава той би си тръгнал наистина.

Нещата са прости. Формула 1 е Ферари и Ферари е Формула 1. Ако попиташ който и да е по света, никой не се интересува от обикновените им коли. Ще бъде ужасно, ако Ф1 остане без тях.“

Екълстоун предположи, че ако стартират нови серии, които имат същите елементи като Ф1, и които са по-евтини за промоутърите, то те веднага биха се присъединили. В момента повечето организатори смятат таксите за участие във Ф1 за твърде високи.