Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Форс Индия ще пропусне изцяло първите тестове на Херес

Форс Индия ще пропусне изцяло първите тестове на Херес

43
0
база,завод,фабрика,Форс Индия

Екипът на Форс Индия отказа участието си в първите предсезонни тестове на пистата Херес де ла Фронтера и по този начин засили слуховете за тежкото финансово състояние на отбора. Още при показването на „новата“ VJM08 от екипа обявиха, че ще карат на Херес със старата кола, за да могат да прекарат колкото се може повече време с новата. Сега обаче стана ясно, че тези планове също ще претърпят промяна.

„Възможностите да научим нещо от тестовете със старата кола са ограничени и затова ние решихме да се фокусираме върху изпитанията в Барселона“, заяви говорител на екипа. Според същото изявление „сме впрегнали всичките си сили, за да се подготвим за сезон 2015.“ Двусмислено послание, ако се вярва на последните слухове.

Според f1-insider.com при срещата на стратегическата група обсъждаща бъдещето на Формула 1 в Лондон този вторник е станало ясно, че екипът на Виджай Маля е неплатежоспособен, за което отборът е информирал вече Бърни Екълстоун.

Именно това била и причината за пропускането на тестовете. Липсвали важни части за сглобяването на колата, които доставчиците отказвали да доставят заради натрупани дългове. От TMG в Кьолн, чийто аеротунел използва и Форс Индия, са потвърдили пред Motorsport-Total.com че отборът изостава с плащанията. Според слуховете Маля вече се оглеждал за потенциален купувач.

За състоянието на отбора са отговорни редица фактори. Партньорът на Маля и собственик на Сахара, Субрата Рой ще влезе през февруари в затвора заради финансови злоупотреби. Маля пък от своя страна след фалита на неговата авиокомпания пък може да напуска Индия само с изрично позволение. Заради забавени плащания той имал заповед за арест на летището в Хайдерабад. Това обаче не му пречи да продължава бляскавия си живот.

За членовете на отбора това не е новост. В падока от доста време се говори, че заплатите на пилотите редовно се бавят. Въпреки това отборът изглежда доста ефективен, печелейки точки и дори качвайки пилоти на подиума въпреки тежките условия.

В края на 2014 г. отборът заедно със Заубер и Лотус заплаши със стачка, ако не бъде променено разпределението на телевизионните права от Формула 1. За момента обаче никой от отборите не е предприел подобни действия.