Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Форс Индия и Макларън искат разследване на връзката между Ферари и Хаас

Форс Индия и Макларън искат разследване на връзката между Ферари и Хаас

75
0
Кевин Магнусен,Себастиан Фетел,Ферари,Хаас

Тимовете на Форс Индия и Макларън искат техническото партньорство между Ферари и екипа на Хаас във Формула 1 да бъде разследвано от ръководството на спорта.

Повод за това е отличната скорост на болидите на американския тим от началото на сезона. В Австралия Магнусен и Грожан бяха на 4-а и 5-а позиция, преди проблеми със смяната на гумите да извадят и двамата от състезанието.

И през тази година екипът на Джийн Хаас получава задвижващи системи, скоростни кутии и окачване от Скудерията, като според мнозина всъщност Хаас е втори отбор на Ферари. Алонсо счита, че тазгодишната им кола дори е реплика на този на Ферари от 2017 г.

Спортните правила на ФИА стриктно забраняват обмяната на информация между отборите за различни части и компоненти, като всеки отбор трябва самостоятелно да изготвя шасито си. От Хаас твърдят, че правят това, като не нарушават регулациите.

„Не знам как те го правят (това представяне), каза оперативният директор на Форс Индия Отмар Шафнауер. – Това е магическо и никога преди не е било правено във Формула 1. Не знам как някой, който е в спорта само от няколко години, и то без ресурси, може да произведе такава кола.“

Изпълнителният директор на Макларън Зак Браун също има съмнения относно коректността на партньорството между Ферари и Хаас, като заяви, че някои неща трябва да бъдат разгледани внимателно.

„Нямаме очевидни доказателства, че в Хаас нарушават правилата, каза Браун. – Но всички знаем, че те имат близки отношения с Ферари и смятам, че трябва просто да сме сигурни, че отношенията им не са прекалено близки.

Със сигурност има някои части на колата, които изглеждат много близки до тези на миналогодишния болид на Ферари. Но тук инженерите и ФИА трябва да разгледат нещата отблизо.“