Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сайнц и Верстапен се справиха отлично, коментира Кий; във Форс Индия окуражени...

Сайнц и Верстапен се справиха отлично, коментира Кий; във Форс Индия окуражени от класирането в Q2

40
0
Нико Хюлкенберг

Дебютантите във Формула 1 Карлос Сайнц и Макс Верстапен се справиха чудесно с първата си квалификация в Гран при, заяви техническият директор на тима им Торо Росо Джеймс Кий. Испанецът се класира осми. 17-годишният му съотборник не прескочи Q2 и е 12-ти.

„Квалификацията бе нещо съвсем ново за момчетата, като условията се оказаха и по-сложни от досегашните. Сесията бе предизвикателство за тях, но те запазиха хладнокръвие и се адаптираха много добре”, обясни Кий. „По-голямата част от работата ни досега бе в дълги серии от обиколки, за управление на гумите и като цяло насочена към състезанието. Затова смятам, че и двамата се справиха отлично в квалификацията. Макс допусна малка грешка в Q2, която му коства няколко десети от секундата и класиране в топ 10. Карлос бе блестящ и стигна Q3 още при първия си опит.”

Сайнц бе много щастлив от осмото място на грида. Той посочи, че сесията е преминала доста гладко за него с изключение на Q1, когато сбърка. „Постарах се да се концентрирам, за да настроя колата според предпочитанията си и да извлека пълния й потенциал. Чувствам се много удобно в болида. Трудно е да кажа какво очаквам от състезанието, но нямам търпение да карам”, допълни Карлос.

Верстапен пробва различни настройки в последната свободна сесия. Той също се чувства комфортно в колата си, но не загря достатъчно гумите за първия си бърз тур в Q2. Във втората квалификационна обиколка сбърка на четвърти завой, изтърва задната част и загуби доста време.

И двете коли на Форс Индия пък се класираха в Q2 в квалификацията за Гран при на Австралия. След трудния старт на годината и изоставането с новия болид VJM08 това бе окуражаващо представяне за тима от Силвърстоун. Нико Хюлкенберг се нареди 14-ти, а съотборникът му Серхио Перес – 15-ти на стартовата решетка на Албърт парк.

„Достигането на колите ни до Q2 е окуражаващ знак след трудната предсезонна подготовка”, посочи шефът на тима Виджай Маля. „Представянето на отборите в средата на колоната изглежда много близко – разликите между 6-7 коли са съвсем малки, така че очаквам интересна надпревара утре. При нас състезателното темпо е по-силно по принцип, така че дано се справим със съперниците пред нас.”

Хюлкенберг призна, че винаги му се иска да е по-напред на грида, но реалистично погледнато не е можел да очаква да се бори за класиране в Q3 днес. „Това обаче бе само първата квалификация за сезона, а на нас ни предстои много развойна работа. Квалификацията ми хареса: беше истинско удоволствие и се чувствах удобно в колата. Оптимист съм, че състезателното ни темпо ще е по-добро от квалификационното, както често се случваше миналата година”, допълни Нико.

Перес определи квалификацията като трудна за себе си. Той обясни, че вятърът му е пречел особено много. „Що се отнася до представянето, то мисля, че сме на позицията, която очаквахме. Знаехме, че класиране в Q2 е постижимо и успяхме да извлечем максимума от колата. В състезанието всичко може да се случи, понякога просто е нужно да си търпелив”, каза още мексиканецът.