Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари има късмет този сезон, Матешиц иска Ауди в F1, заяви Ди...

Ферари има късмет този сезон, Матешиц иска Ауди в F1, заяви Ди Монтедземоло

20
0
Лука ди Монтедземоло, Ферари F1
Лука ди Монтедземоло; снимка: Ферари

Бившият президент на Ферари Лука ди Монтедземоло посочи късмета като фактор за доброто представяне на Скудерията в началото на сезон 2015 г. Още след успеха на Себастиан Фетел в Малайзия той заяви, че тимът в настоящия си състав бере плодовете на процес, започнал отдавна в Маранело.

„Искрено вярвам, че те имаха известен късмет. Тази година нямат съперници с изключение на Мерцедес. Уилямс няма подобрение, Ред Бул се срина – знам, че [Дитрих] Матешиц мисли за продажба (на отбора). Казал е на един общ наш приятел: „Или ще убедя Ауди да влязат (в F1), или излизам. Макларън е в тежка криза. Така че в момента Ферари стартира всяка надпревара със сигурен подиум. Късметът обаче е безполезен, ако не знаеш как да го използваш. Така че според мен резултатите са заслужени, защото хората в отбора не пропиляха стореното преди тяхното идване”, обясни Ди Монтедземоло в интервю за Ла Република.

Той допълни, че вероятно не е бивало толкова категорично да твърди през декември миналата година, че 2015-та ще е трудна за Ферари и че взимането на победи ще е чудо.

Маркизът обясни също така, че идеята за привличането на Себастиан Фетел в Скудерията датира отпреди доста време. Първият човек във Ферари, който му заговорил за Фетел, бил Михаел Шумахер: „Беше през лятото на 2009 г., когато говорехме да се върне да замести Фелипе Маса. Той ми каза: „Перфектният ти избор е Себ”. Стефано Доменикали го искаше на всяка цена и ми го доведе у дома, в Болоня.”

Ди Монтедземоло разказа, че Себастиан – вече световен шампион – пристигнал с кутия бонбони и все още били леко непохватен, но всички останали впечатлени.

„Марко Матиачи продължи да работи в тази посока. Накрая, когато със [Серджо] Маркионе видяхме, че [Фернандо] Алонсо е станал мрачен и навъсен, че постоянно изразява скептицизъм, решихме, че е време за промяна”, добави той.

Маркизът каза също така, че заплатата на Фетел е по-ниска от сумата, която Алонсо поискал, за да продължи договора си с Ферари. Освен това Себастиан помогнал на Маурицио Аривабене да установи по-добро, положително настроение в екипа.