Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: Променихме оригиналния си план и се получи. На косъм

Фетел: Променихме оригиналния си план и се получи. На косъм

64
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел спечели своята надпревара №200 във Формула 1. Успехът му в Гран при на Бахрейн бе втори пореден за сезон 2018 г., след като бе пръв и в Австралия.

Германецът обаче не скри, че победата дойде след поемането на сериозен риск. В последните обиколки той трябваше да се отбранява от Валтери Ботас (Мерцедес), но финландецът така и не намери как да изпревари състезателя на Ферари.

„Мисля, че десет обиколки преди финала се обадих по радиото, за да кажа, че държа всичко под контрол, но това бе лъжа. Нищо не контролирах. Помислих си, че няма да начин да поддържаш такова темпо, когато ми казаха каква е скоростта на Валтери. Смятах в колата и 10 тура преди финала излизаше, че ще ме догони. Наистина се постарах да вървя колкото се може по-чисто”, обясни Фетел.

„И двата Мерцедес-а бяха много силни в края на серията. Мислех, че са ни матирали, когато сложиха медиум, тъй като ние трябваше да спираме пак. Това бе оригиналният план, който след това променихме. Постарах се да опазя гумите колкото се може по-дълго и се получи. На косъм. В края на правата Валтери нещо сбърка и за щастие след това му свършиха обиколките.”

„Те избраха по-твърдите гуми, което означаваше, че не е необходимо да влизат пак в бокса. Оказа се страхотна битка между стратегии. Бяхме под голям стрес и напрежение. Мисля, че нямахме какво да губим с риска за победа в сравнение с това да финишираме трети. Наистина едва стана, така че съм доволен. Да спечелиш при такива условия е страхотно.”

От Ферари посветиха победата си на Франческо, който пострада при потеглянето на Кими Райконен при втория стоп на финландеца. Механикът бе откаран в болница със счупен крак.