Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Франц Тост вярва, че Верстапен ще спечели точки още в началото на...

Франц Тост вярва, че Верстапен ще спечели точки още в началото на сезона

40
0
Франц Тост

Шефът на Торо Росо Франц Тост вярва, че Макс Верстапен ще спечели точки още в началото на сезона.

Привличането на холандския тийнейджър предизвика сериозна полемика нужни ли са по-строги изисквания за издаването на суперлицензи.

ФИА въведе нови правила, сред които са минимална възраст от 18 години, наличие на валидна шофьорска книжка, минимален точков актив, натрупан в предишните шампионати, в които е участвал пилотът. Ако тези изисквания важаха миналата година, Верстапен нямаше да може да стане състезател в F1, тъй като не изпълнява нито едно от тях. Тост обаче не вижда причина Макс да не се справи.

– Видях го преди две години на световния шампионат по картинг и бях доста впечатлен от скоростта и контрола му върху машината. Наистина съм убеден, че ако му дадем добър автомобил, той веднага ще спечели точки. Подобно на Данил [Квят] – обясни той пред Аутоспорт.

Шефът на италианския тим не очаква Верстапен да има някакви проблеми. Според него 17-годишният пилот ще е добре подготвен за Гран при на Австралия. Тост смята също така, че насочените към възрастта критики са неоснователни. Той посочи, че миналата година е отговарял на подобни въпроси по отношение на Квят и продължи:

– Макс идва във Формула 1 с, бих казал, 10 години опит. Преди 20 години ситуацията бе напълно различна. Сега и 15-годишен може да кара формула. правилата на ФИА го позволяват и е възможно 16- или 17-годишен младеж да дойде в F1. Времената се други и не възрастта е от значение, а представянето на пилота. Познавам доста пилоти на по 24, които просто са твърде бавни за F1 (загубилият мястото си в Торо Росо Жан-Ерик Верн е на 24 години – б.р.).

Междувременно екипът от Фаенца обяви, че ще представи болида си за 2015 г. на 31 януари – в деня преди началото на предсезонните тестове. Пръв зад волана на автомобила ще седне Карлос Сайнц: той ще кара в неделя и вторник. В понеделник и сряда STR10 ще изпитва Верстапен.